
Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (TA) cu ajutorul unui holter este un tip de investigație medicală cu durata de la 24 de ore la câteva zile ce presupune măsurarea tensiunii arteriale în mod continuu, chiar și în timpul somnului. Aceasta este utilizată în principal pentru diagnosticarea și gestionarea tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) și pentru a evalua rezultatele tratamentului hipertensiunii arteriale diagnosticate anterior.
Ce este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale?
Monitorizarea holter cuprinde multe citiri ale TA, în cele mai multe cazuri luate la fiecare 20 până la 30 de minute în timpul zilei și la fiecare 30 de minute noaptea. Ritmul cardiac poate fi măsurat în același timp. Aceste citiri multiple permit calcularea valorilor medii ale TA și ale ritmului cardiac precum și analiza modelului de distribuție a TA și alte statistici relevante pentru o evaluare optimă.
De ce este utilizată monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 de ore?
Când vă aflați în cabinetul medicului sau la clinică, un instrument numit tensiometru este utilizat pentru a vă măsura valorile TA. De obicei, doar una sau două citiri sunt luate în timpul vizitei dumneavoastră care sporadic sunt eronate din diverse motive precum emoțiile sau anxietatea generată de vizita la medic.
Monitorizarea ambulatorie a TA poate detecta modificări anormale ale TA care ar putea trece neobservate atunci când sunt măsurate doar în cabinetul medicului. Este o modalitate utilă de a detecta hipertensiunea de halat alb, hipertensiunea mascată și hipertensiunea susținută.
Monitorizarea ambulatorie a TA oferă informații suplimentare despre modul în care modificările TA se corelează cu activitățile zilnice și cu somnul. Ghidurile pentru managementul tensiunii arteriale de la Societatea Europeana de Cardiologie, Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie recomandă acum insistent confirmarea diagnosticului de hipertensiune arterială cu monitorizarea ambulatorie a TA.
Cum se determină valorile tensiunii arteriale în ambulatoriu?
Veți purta un dispozitiv care are aproximativ aceeași dimensiune ca un radio portabil, atașat la o curea purtată pe corp. Acesta colectează informații pe parcursul perioadei de 24 de ore care vor fi ulterior transferate pe un computer.
Holterul conține o manșetă care este atașată de dispozitiv în jurul brațului. (Manșeta poate fi purtată sub îmbrăcăminte, astfel încât să nu fie vizibilă.) Manșeta se umflă la anumite intervale pe tot parcursul zilei și nopții. Vi se poate spune să țineți un jurnal pentru a vă înregistra citirile zilnice.
După 24 de ore, puteți scoate dispozitivul și manșeta și puteți returna echipamentul la clinica sau la cabinetul medicului dumneavoastră. Un computer descarca citirile și medicul va analiza si genera rezultatele.
Când se recomandă monitorizarea cu Holter de TA?
Medicul cardiolog vă poate recomanda să purtați un monitor Holter TA pentru:
- Clarificarea hipertensiunii de ”halat alb” dacă tensiunea arterială a pacientului este crescută in cabinetul medical, dar este normală acasă;
- Clarificarea nivelurilor cunoscute de tensiune arterială crescute in special valorile nocturne cand apare cel mai frecvent accidentul vascular cerebral;
- Estimarea rezistenței la tratament antihipertensiv;
- Evaluarea generală (fiziologică) a scăderii tensiunii arteriale;
- Explicarea simptomelor cauzate de hipotensiune arterială;
- Sindromul sinusului carotidian (scăderea excesivă a tensiunii arteriale după masajul sinusului carotidian) și clarificarea sindromului stimulatorului cardiac.
Monitorizarea ambulatorie a TA poate fi potrivită și în alte situații, cum ar fi pentru:
- Femeile însărcinate cu hipertensiune arterială.
- Persoanele cu hipertensiune arterială „la limită”.
- Dificultate de a controla TA cu medicamente.
- TA se modifică din cauza altor medicamente.
- Episoade de leșin sau hipotensiune arterială (TA scăzută).
Care sunt dezavantajele monitorizării tensiunii arteriale 24 de ore?
Este posibil să simțiți un oarecare disconfort din cauza monitorizării prelungite a TA. Presiunea datorată umflării repetate a manșetei poate provoca dureri în partea superioară a brațului. Citirile TA în timpul nopții pot interfera cu somnul. Manșeta poate, de asemenea, irita pielea și poate provoca o erupție ușoară pe braț, care de obicei dispare de la sine.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: 021 569 5487 / 0721 268 661 / 0740 851 153
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu