
Într-un articol anterior v-am prezentat generalitățile despre TA. Auzim adesea vorbindu-se despre tensiunea arterială (TA) sistolică și diastolică și uneori de maximă și minimă. Haideți să aflăm mai multe despre tensiunea arterială.
Ce reprezintă TA sistolică și diastolică?
În momentul în care mușchiul inimii se contractă și pompează sângele în artere, se generează cea mai mare presiune asupra pereților arteriali – de aici și termenul de TA maximă. Sau în termeni medicali valoarea sistolică; sistola este perioada în care mușchiul inimii se contractă.
Când mușchiul inimii se relaxează, presiunea sângelui scade până la o anumită valoare, de aici și termenul de TA minimă diastolică. Diastola este perioada în care inima se odihnește.
TA se măsoară cu tensiometru. Cele mai bune aparate sunt cele cu coloană de mercur (primele inventate în acest scop). De aici și măsurătorile exprimate în milimetrii coloană de mercur = mmHg.
De asemenea și tensiometrele cu coloana de aer (cele folosite în zilele noastre în mod curent) sunt foarte bune și exacte. Acestea din urmă sunt mult mai ușoare și deci mai ușor de transportat și de folosit. În plus nu mai există riscul intoxicației cu mercur în caz de accident.
Aparatele electronice au apărut din necesitatea de a controla TA la domiciliu. Folosirea lor nu necesită cunoștinte medicale și nicio pregătire deosebită.
Vă recomand tuturor pacienților diagnosticați cu HTA, să aveți acasă un tensiometru electronic. Cele mai bune sunt cele cu manșeta care se fixează la braț. Se pare ca mai puțin exacte ar fi tensiometrele care se pun la încheietura mâinii.
De asemenea, ar fi bine să verificați periodic buna funcționare a tensiometrului electronic, comparând valorile afișate de acesta cu valorile obținute cu un aparat mecanic (folosit de medici) pe care îl considerăm etalon.
Atenție la baterii și la modul de folosire. Pot apărea valori false!
Vă spuneam că TA nu are o valoare fixă, ci se modifică în funcție de necesarul de oxigen al organismului. Aceste modificări, în special creșterile TA ne interesează, nu trebuie să depășească anumite valori și nici nu trebuie să dureze mai mult decât o cere o situație anume.
Dar care sunt acele limite care definesc hipertensiunea arterială (HTA)?
Indiferent de vârsta și de sex, la adult, s-a constatat că valorile TA normale pentru valoarea sistolică se află sub 140 mmHg iar cea diastolică sub 90 mmHg .
Când valorile TA depășesc în mod repetat 140 mmHg pentru maximă și 90 mmHg pentru minimă, se formulează diagnosticul de HTA, și pacientul va trebui să înceapă un tratament adecvat.
De reținut …
1 – TA sistolică este sinonimă cu valoarea maximă și TA diastolică este sinonimă cu valoarea minimă
2 – TA se măsoară cu aparate mecanice (în general folosite de medici) sau cu dispozitive electronice și se exprimă în milimetri coloană de mercur (mmHg)
3 – Valorile normale pentru maximă sunt cele mai mici de 140 mmHg, iar pentru minimă sunt cele mai mici de 90 mmHg
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Marco Verch, CC BY 2.0