
Fibrilația atrială reprezintă cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac. Această afecțiune medicală crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, sau poate cauza alte probleme. Un alt termen utilizat frecvent de personalul medical pentru fibrilația atrială este „FiA”.
În cazul persoanelor cu FiA semnalele electrice care controlează bătăile inimii sunt anormale. În consecinâă, cele 2 camere superioare ale inimii nu mai pompează în mod eficient și o cantitate mică de sânge, care ar trebui să circule din aceste camere, rămâne în urmă. Acumularea sângelui în atrii poate duce frecvent la formarea de cheaguri. Aceste cheaguri pot ajunge în creier, prin vasele de sânge și pot cauza accidente vasculare cerebrale.
În unele cazuri FiA este permanentă, iar în altele, poate dispărea și reveni. Dacă ați suferit una sau mai multe crize de FiA, dar aveți un ritm normal al inimii, puteți reduce șansele de a avea din nou fibrilație atrială prin:
- Controlul tensiunii arteriale
- Reducerea consumul de alcool
- Încetarea consumului de cofeină
- Tratarea glandei tiroide hiperactive
- Activitate fizică regulată
- Pierderea în greutate (dacă sunteți supraponderal)
Care sunt simptomele fibrilației atriale?
FiA poate fi asimptomatică. Atunci când simptomele apar, pot include:
- Senzația ca inima bate foarte tare, sare peste bătăi sau bate desincronizat
- Senzația de strângere ușoară, sau durere în piept
- Senzația de amețeală, confuzie sau leșin
- Dificultați în respirație, în special în timpul activității fizice
Diagnosticul fibrilației atriale
Fibrilația atrială poate fi diagnosticată prin intermediul testului numit electrocardiogramă, care măsoară activitatea electrică a cordului.
Tratamentul fibrilației atriale
Tratamentul poate include:
- Medicamente pentru a controla viteza sau ritmul bătăilor inimii
- Medicamente pentru a evita formarea de cheaguri de sânge
- Un tratament numit „cardioversie”, care implică aplicarea unui șoc electric extern asupra inimii, pentru a-i fixa ritmul
- Tratamente denumite „ablație”, care utilizează căldura („ablație cu radiofrecvență”) sau frig („crioablație”) pentru a distruge regiunea inimii care transmite semnale electrice anormale
- Un dispozitiv numit stimulator cardiac implantat în corp, care transmite semnale electrice către inimă, pentru a controla bătăile
Mulți oameni cu FiA pot trăi o viață normală. Cel mai important este să urmați tratamentul prescris de medic, conform instrucțiunilor, pentru a reduce șansele ca FiA să provoace un accident vascular cerebral.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: BruceBlaus, CC BY-SA 4.0