
Cu toții ne dorim ca pe măsură ce înaintăm în vârstă să ne păstrăm mobilitatea, puterea, flexibilitatea și rezistența fizică. Însă pentru mulți oameni, chiar dacă nu apar limitări funcționale organice, totuși aceste lucruri se reduc progresiv din cauza sedentarismului. Și tocmai de aceea, dacă în tinerețe unii puteau chiar să stea în mâini 😁, după 50-60 de ani nu mai reușesc nici sa facă un mic sprint până la autobuzul din stație. Lucrurile devin progresiv din ce în ce mai greoaie şi de asta mă şi chinuiam eu să îl țin pe domnul în poziție de echilibru 😁. Puteți doar să vă imaginați ce s-a întâmplat după ce am plecat de lânga el 😁.
Trecând peste toate astea, trebuie totuși să vă gândiți că activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră și pentru o calitate mai bună a vieții. Activitatea fizică poate preveni sau întârzia multe dintre problemele de sănătate care par să apară odată cu vârsta. Și în plus așa luptați împotriva fragilității și a acelor slăbiciuni pe care le menționam mai sus. Activitatea fizică vă ajută să vă întăriti mușchii, astfel încât să vă puteți continua activitățile de zi cu zi.
Beneficiile pentru sănătate vor crește, de asemenea, cu cât faceti mai multă activitate fizică.
Dacă aveți peste 65 de ani și vă propuneți să vă păstrați cât mai sănătoși ar trebui să efectuați:
- Cel puțin 150 de minute pe săptămână (de exemplu, 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână) de activitate de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid. Dacă ne raportăm la activități fizice mai intense este nevoie de cel puțin 75 de minute pe săptămână de activitate intensă, cum ar fi drumeții, jogging sau alergare;
- Cel puțin 2-3 zile pe săptămână de activități care întăresc mușchii efectuând exerciții cu greutăți, benzi elastice, exerciții care folosesc greutatea corporală, 25 -30 de minute pe sesiune sunt excelente.
Dacă aveți anumite afecțiuni cronice locomotorii care vă afectează capacitatea de a îndeplini aceste recomandări, trebuie să încercați să fiți la fel de activi din punct de vedere fizic, însă cu mențiunea că trebuie să vă centrați pe activitățile care se aplica condiției dumneavoastră. Pentru cea mai buna abordare ar fi util să consultați un medic de recuperare medicală.
Important este să înțelegeți că trebuie să faceți din activitatea fizică o parte esențială din viața dumneavoastră. Mișcați-vă mai mult și stați mai puțin!
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu