
1. Activitatea fizică nu este echivalentă sportului
Activitatea fizică reprezintă orice formă de mișcare produsă de mușchii corpului dumneavoastră, prin care se consumă energie. Pornind de la cea mai complexă formă ca sportul și ajungând până la mers, dans sau activități casnice, precum grădinarit sau curațenia săptămânală, activitatatea fizică are beneficii multiple pentru sănătatea dumneavoastră.
2. O activitate fizică regulată va ajuta în menținerea unui corp sănătos
Persoanele active își fortifică oasele, își întăresc musculatura și funcția cardio pulmonară, au o incidență mult mai scăzută de a produce un infarct, diabet, depresie sau hipertensiune arterială. De asemenea, riscul ca o eventuală cădere să se soldeze cu fracturi este diminuat considerabil. Și nu în ultimul rând, persoanele active au tendința de a-și menține greutatea corporală.
3. Activitatea fizică, indiferent de intensitatea cu care este practicată, aduce beneficii sănătății
Bineînteles, intensitatea depinde de forma de activitate practicată, de nivelul de antrenament și variază de la om la om. Activitatea fizică moderată poate însemna: mers rapid, dans la nivel de începator, plimbări pe munte. Forme de activitate fizică intensă pot include: alergat, înnot, ciclism cu viteze mari, sau antrenamentul în sala de forță.
4. Știați că inactivitatea fizică este al 4-lea factor de risc al mortalității la nivel mondial?
- 6% dintre decese sunt atribuite inactivității. Aceasta urmează după hipertensiunea arterială (13%), fumatul (9%) și este la același nivel cu hiperglicemia (6%).
- Sedentarismul este principala cauză a 21-25% din cancerele de colon și sân, a 27% din cazurile de diabet și a 30% din bolile cardiace ischemice.
5. În funcție de vârstă, copiii între 5 și 17 ani trebuie să facă zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică, moderată și intensă. Depășirea celor 60 minute aduce bineînteles beneficii suplimentare sănătății.
6. Adulții între 18 și 64 ani trebuie să acumuleze minim 150 de minute de activitate fizică moderată într-o săptămână, din care 75 de minute să fie de intensitate crescută. Pentru a fi eficientă din punct de vedere cardio-respirator, activitatea trebuie practicată în etape de minim 10 minute fără întrerupere.
7. Adulții de peste 65 de ani au aceleași recomandări ca cei din grupul anterior menționat. În plus, aceștia trebuie să acorde o atenție mărită modului în care execută aceste activități, pentru a evita căderile, deoarece mobilitatea în cazul lor poate fi puțin afectată.
8. Puțin este mai bun decât nimic:
- Persoanele inactive trebuie să înceapă treptat, prin includerea în rutina zilnică a câteva minute de activitate fizică, după care să crească progresiv atât durata cât și intensitatea.
- Femeile însărcinate, cele care au nascut recent sau persoanele care au suferit evenimente cardiovasculare acute, trebuie să fie mai precaute și să solicite sfaturi medicale înainte de a începe efectuarea activității fizice.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu