
Durerea toracică pleurală este o durere ascuțită, asemenea unui junghi, care se accentuează în timpul respirației. Aceasta este cel mai frecvent cauzată de probleme ale membranei subțiri care acoperă plămânul și căptușește cavitatea toracică, numita pleură.
Durerea toracică pleurală poate fi cauzată de următoarele afecțiuni pulmonare:
- Pneumotorax – are loc atunci când aerul devine prins între plămâni și cutia toracică. Acest aer presează plămânul și îl face să se colabeze. Cauzele pneumotoraxului includ leziuni la nivelul toracelui, fumatul și anumite infecții pulmonare.
- Efuziunea pleurală – are loc atunci când se acumulează fluid în spațiul dintre plămâni și cutia toracică. Cauzele efuziunii pleurale includ tumori, infecții pulmonare și cheaguri de sânge în plămâni.
- Pleurita – este termenul medical pentru inflamația pleurei. Cea mai frecventă este infecția, dar poate fi cauzată și de lupus, artrita reumatoidă și anumite medicamente.
- Pericardita – reprezintă inflamația țesuturilor din jurul inimii. Uneori durerea cauzată de pericardită este similară cu durerea toracică pleurală.
Dacă suferiți de dureri în piept care se înrăutățesc atunci când inspirați și durează mai mult de câteva minute, consultați imediat un medic cardiolog.
Metode de diagnostic în cazul durerii toracice pleurale
În funcție de vârstă, de alte simptome și de situația individuală, acestea sunt cele mai frecvente teste pe care medicii cardiologi le folosesc pentru a găsi cauza durerii toracice pleurale:
- Teste de sânge – acestea pot arata dacă organismul luptă împotriva unei infecții. Dacă există o infecție în sânge și dacă sângele conține anumite proteine care se eliberează în sânge în timpul unui atac de cord.
- Pulsoximetria – acest test utilizează un dispozitiv mic care se plasează pe deget și care verifică cantitatea de oxigen din sânge.
- Radiografia toracică – poate arată dacă plămânii se umflă complet și dacă există aer sau fluid între plămâni și cutia toracică.
- Investigația CT – scanarea Computer Tomograf a toracelui poate arată dacă există un cheag de sânge în plămâni și poate găsi alte cauze ale durerii toracice pleurale.
- Toracocenteza – în timpul acestei proceduri, medicul utilizează un ac pentru a extrage lichid din jurul plămânilor pentru a-l testa pentru infecții și pentru a afla ce fel de celule are în el. (Acest test este valabil numai pentru persoanele care au lichid în jurul plămânilor)
- Teste cardiace – deoarece problemele cardiace pot provoca dureri toracice, unele persoane cu dureri toracice pleurale sunt supuse unor teste cardiace. Aceste teste ar putea include o electrocardiogramă (ECG), care măsoară activitatea electrică a inimii sau o ecocardiogramă care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale inimii pe măsură ce bate.
Tratamentul durerii toracice pleurale
Tratamentul variază în funcție de problema care cauzează durerea:
- Pneumotorax – uneori un pneumotorax se va vindeca singur. Dacă un pneumotorax este prea mare pentru a se vindeca de la sine, medicii pot evacua aerul din pneumotorax folosind un tub (numit tub pentru drenaj toracic).
- Pneumonia cu empiem cauzată de bacterii – durerea cauzată de o infecție bacteriană în lichidul din jurul plămânului poate fi tratată cu antibiotice. În unele cazuri se utilizează și tubul pentru drenaj toracic pentru a ajuta la eliminarea infecției.
- Cheag de sânge – durerea este cauzată de un cheag de sânge este tratată cu medicamente care dizolva cheagurile de sânge sau le împiedică să devină mai mari.
- Medicamente – în cazul durerii toracice pleurale cauzate de un medicament. Se poate recomanda încetarea sau schimbarea tratamentului.
- Infecție virală – dacă durerea nu este cauzata de niciuna dintre problemele enumerate mai sus, este probabil cauzată de o infecție virală. Infecțiile virale dispar de regulă după câteva zile sau săptămâni. Pentru ameliorarea durerii se pot prescrie medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele.
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Cancer Research UK, CC BY-SA 4.0