
Scleroza valvei aortice reprezintă o formă de afecțiune a valvei aortice, caracterizată în mod obișnuit prin procesul de calcificare a foițelor acesteia. Progresul sclerozei are loc treptat, pornind de la stresul generat de trecerea sângelui, depozitele de grăsime și reacțiile biologice care apar la nivelul structurilor valvei.
Aceste reacții declanșează evenimente inflamatorii succesive, culminând cu pierderea flexibilității, îngroșarea și chiar calcificarea foițelor valvei. Pe măsură ce evoluează, se poate transforma într-o stenoză aortică, cauzând obstrucția fluxului de sânge din ventriculul stâng către artera aortică. Stenoza aortică severă poate duce în final la modificări în structura și funcționarea inimii (ventriculului stâng), provocând complicații hemodinamice și având potențialul de a cauza o morbiditate și mortalitate semnificativă dacă nu este tratată corespunzător.
Simptome
Scleroza aortică este o boală asimptomatică, adică nu are simptome. Poate fi asociată cu prezența unui suflu ușor care este detectat la auscultarea toracelui de către medic. Adesea poate fi găsit întâmplător la cei care fac o ecografie cardiacă din alte motive.
Factori de risc
- Vârstă
- Sexul masculin
- Tensiune arterială crescută
- Diabet
- Fumat
- Boală de rinichi
- Colesterol ridicat
Tratamentul sclerozei aortice
Nu există tratament medical pentru scleroza aortică. Vestea bună este că prin controlul factorilor de risc este puțin probabil să progreseze la o boală semnificativă a valvei aortice. Totuși, cei cu scleroză aortică prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare și, prin urmare, ar trebui să acorde o atenție deosebită factorilor de risc cardiovascular.
Recomandările includ controlul tensiunii arteriale și al colesterolului rău (LDL-colesterolul). Fumătorii ar trebui să renunțe la fumat. Diabeticii trebuie să asigure un control optim al diabetului cu menținerea hemoglobinei glicozilate în jurul valorilor de 6.5%.
Trebuie acordată multă atenție tuturor măsurilor necesare unui stil de viață sănătos pentru că acestea vor servi la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Și nu uitați, dacă apare o astfel de afecțiune în viața dumneavoastră controalele periodice reprezintă modalitatea optimă pentru a vă asigura că terapia farmacologică și măsurile de viață sănătoasă sunt eficiente pentru încetinirea degradării valvei.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu