
Ce este resuscitarea cardiopulmonară?
Resuscitarea cardiopulmonară (RCP) la adulți este o modalitate mecanică de a face ca sângele și oxigenul să se deplaseze în tot corpul unei persoane a cărei inimă nu mai pompează sânge eficient. RCP poate salva viața unei persoane, menținând creierul și alte organe neafectate de lipsa oxigenului.
Cum știm că o persoană are nevoie de RCP?
Daca întalniți un adult care este inconștient, atingeți persoana mai tare și întrebați-o: „Ești bine?“ Dacă persoana nu răspunde, nu respiră, sau respiră anormal (convulsiv), chemați o ambulanță – 112. Apoi, începeți RCP.
Cum procedez dacă nu știu sa fac RCP de bază?
Puteți face RCP de bază chiar dacă nu ați mai făcut-o niciodată și nu ati fost niciodată instruiți. Având in vedere impactul psihoemoțional al unei astfel de situații, este elementar să aveți în minte cele mai importante aspecte ale resuscitării. Tot ce trebuie să faceți este să apasați tare și repede în centrul pieptului victimei.
Apăsarea pe piept este numită „compresie”. Pentru a face compresii, asigurați-vă că victima se află pe o suprafață plată, solidă. Apoi, îngenuncheați în laterala victimei, puneți-vă mâinile una peste celalaltă, cu ambele palme orientate în jos și împreunați-vă degetele. Ținând brațele drepte (cu coatele blocate), apăsați în centrul pieptului victimei (pe osul intitulat stern) cu podul palmei. Utilizați greutatea corporală mai degrabă, decât puterea brațelor, pentru a apasă pe piept. Apăsând astfel, inima victimei se strânge și începe să pompeze din nou sângele.
Asigurați-vă că pieptul victimei coboară 2-5 centimetri sub greutatea dvs. cu fiecare compresie. Între compresii, ridicați toată presiunea de pe pieptul victimei, astfel încat pieptul său să se întoarcă în poziția inițială. Continuați să apăsați tare și rapid în centrul pieptului. Scopul este de a face cel puțin 100 de compresii pe minut.
Efectuați compresii până când vine o ambulanță, sau cineva care este instruit în domeniul asistenței medicale. Dacă începeți să obosiți, cereți altcuiva să vă înlocuiască și să facă compresii. Încercați să schimbați rapid locurile, astfel încât să nu existe o pauză. Nu vă faceți griji cu privire la respirația victimei, sau pentru a face altceva în afară de compresii.
Toată lumea face RCP la fel?
Oamenii instruiți în domeniul sănătății fac RCP într-o formă mai complexă, inițial verifică pulsul unei persoane și în caz de absență urmează trei pași principali:
- „Fac compresii pe piept” – Pentru această parte, salvatorul face 30 de compresii așa cum este descris mai sus
- „Verifică căile respiratorii” – Pentru această parte, salvatorul verifică poziția capului și a maxilarului victimei, pentru a se asigura că victima poate respira. Dacă este necesar, salvatorul ar putea muta capul sau maxilarul victimei pentru a deschide căile respiratorii.
- „Respirația gură la gură” – Pentru această parte, salvatorul ține nasul victimei închis și formează un sigiliu asupra gurii sale. Apoi salvatorul respiră în gura victimei pentru a sufla aer – cu mai mult oxigen – în plămâni. Salvatorul suflă 2 respirații în acest fel și apoi continuă să schimbe între compresii și respirația gură la gură, până când vine o ambulanță sau altcineva preia resuscitarea.
Idei esențiale
În trecut era obligatoriu ca toți salvatorii să verifice căile respiratorii ale unei victime și să facă respirație gură la gură dacă victima nu respira. Începând cu 2010, conform ghidurilor medicale de specialitate, persoanele care nu cunosc RCP sunt sfătuite să facă RCP „doar cu mâinile”, ceea ce înseamnă că fac doar compresii pe piept și nu trebuie să își facă griji cu privire la căile respiratorii sau respirația gură la gură.
Oamenii se tem uneori să facă RCP, mai ales dacă trebuie să facă respirație „gură la gură”. RCP „doar cu mâinile” este mai ușor de făcut, iar experții speră că oamenii vor fi mai confortabili să o facă.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți pentru cineva a cărui inimă s-a oprit, este să faceți din nou sângele să circule. De aceea compresiile sunt atât de importante și este mai bine să facem doar compresii, decât să nu facem nimic.
Pentru a veni și mai mult în sprijinul dvs., vă invit să urmăriți în continuare și o demonstrație practică cu efectuarea manevrelor de resuscitare:
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu