
Tensiunea arterială este presiunea sângelui care se răsfrânge asupra pereților arterelor. Arterele transportă sângele cu oxigen și substanțe nutritive din inimă către alte părți ale corpului. În mod normal aceasta tensiunea arterială este ușor mai mare pe perioada zilei și scade către seară și noaptea în concordanță cu descărcările hormonale din organism.
Ce este hipertensiunea arterială?
Tensiunea arterială crescută este o afecțiune comună care afectează arterele corpului. Se mai numește și hipertensiune arterială (HTA). Dacă aveți tensiune arterială mare, forța sângelui care împinge în pereții arterelor este în mod constant prea mare. În acest caz inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge.
Simptome
Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu au simptome, chiar dacă valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate. Totuși e bine să aveți în vedere că 1 din 5 adulți cam suferă de hipertensiune și că puteți avea hipertensiune arterială ani de zile fără niciun simptom. Acesta este motivul pentru care hipertensiunea mai este cunoscută și sub denumirea ucigașul tăcut, pentru că ajunge să fie depistată după ce deja produce efectele nedorite asupra organismului.
Pentru cei mai fericiți ca să spun așa hipertensiunea arterială poate să producă unele simptome, precum:
- Dureri de cap
- Dificultăți de respirație
- Sângerări nazale
- Tulburări de vedere
- Stări de amețeală
Și zic că sunt fericiți pentru că depistând hipertensiunea mai repede prin simptome, se poate iniția tratamentul mai din timp pentru a preventi complicațiile.
Ce înseamnă numerele tensiunii arteriale?
Tensiunea arterială se scrie ca două numere. Prima valoare- cea mare (sistolică) reprezintă presiunea din vasele de sânge când inima se contractă sau bate. A doua valoare – cea mică (diastolic) reprezintă presiunea din vase atunci când inima se odihnește între bătăi.
Care sunt valorile normale și anormale ale tensiunii arteriale?
- Tensiune arterială normală. Tensiunea arterială este de 139/79mm Hg sau mai mică.
- Tensiune arterială crescută. Prima valoare este peste 140mmHg, iar cea dea doua valoare este peste, 80mHg;
Tensiunea arterială mai mare de 180/120 mm Hg este considerată o urgență sau o criză hipertensivă.
Cu cât nivelul tensiunii arteriale este mai mare, cu atât riscul de a suferi evenimente cardiovasculare adverse precum boli de inimă sau accident vascular cerebral, crește.
Factori de risc ai hipertensiunii arteriale
Factorii de risc pot fi modificabili sau corectabili precum ajustarea dietei nesănătoase (cauzată de consumul excesiv de sare, o dietă bogată în grăsimi animale, aportul scăzut de fructe și legume), inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool și supraponderalitatea sau obezitatea.
Factorii de risc nemodificabili includ terenul genetic de hipertensiune arterială, vârsta peste 65 de ani și boli concomitente, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi.
Ce puteți face pentru a preveni sau gestiona hipertensiunea arterială?
Mulți oameni cu hipertensiune arterială își pot normaliza tensiunea arterială prin modificarea stilului de viață:
- Faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână (aproximativ 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână)
- Nu fumați
- Consumați o dietă sănătoasă, fără să mai adăugați sare la mâncare
- Reduceți consumul de alcool la un pahar de vin roșu pe zi
- Mențineți-vă o greutate sănătoasă
- Găsiți metode să vă descărcați de stres
Dacă aveți hipertensiune arterială, medicul dumneavoastră vă poate recomanda pe lângă măsurile unui stil de viață sănătos unul sau mai multe medicamente.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu