
Defibrilatorul cardiac implantabil, denumit și „DCI”, este un dispozitiv care se introduce sub piele, în apropierea inimii, pentru a sesiza și trata anumite bătăi cardiace anormale. Pentru a pompa eficient sângele la creier și în restul corpului, inima unei persoane trebuie să bată normal. Uneori însă, bătăile pot deveni brusc anormale, putând fi prea lente sau mult prea rapide ca în tahicardii ventriculare, fibrilație ventriculară, torsada vârfurilor.
Un „stop cardiac” se întâmplă atunci când bătaile anormale ale inimii o împiedică să pompeze sângele normal, putând provoca moartea dacă nu este tratată imediat cauza. Un DCI poate proteja o persoană care suferă episoade de bătăi anormale foarte rapide care pot degenera în stop cardiac.
Cine ar putea avea nevoie de un DCI ?
Medicul cardiolog vă poate recomanda un DCI dacă sunteți expuși riscului de apariție a unei aritmii ventriculare care pune viața în pericol din cauza:
- Unei aritmii ventriculare
- Infarct
- Ați supraviețuit unui stop cardiac brusc
- Sindromului QT lung
- Sindromului Brugada
- Unei boli cardiace congenitale sau alte afecțiuni subiacente pentru stop cardiac brusc
- Sarcoidoza cardiacă
Cum funcționează DCI
- Depistează bătăile anormale ale inimii
- Dă inimii unul sau mai multe șocuri electrice atunci când bătăile devin anormal de rapide. Acest lucru poate face ca inima să bată iar normal.
- Înregistrează bătăile anormale ale inimii, astfel încât un medic cardiolog să le poată evalua
Un DCI are 2 părți componente:
- Generator de impulsuri – aceasta se află sub piele, în partea superioară a pieptului. Atunci când DCI simte o bătăi anormale, generează unul sau mai multe șocuri electrice care călătoresc prin fire către inimă.
- Fire – numite și „sonde”. Acestea trec de la baterie printr-o venă (vas de sânge) și ajung până la inimă.
Un DCI poate avea efecte secundare?
Efecte secundare pot apărea atunci când un medic cardiolog implantează un DCI, însă veți fi înștiințat dinainte care pot fi acestea. Riscurile posibile de a avea un DCI implantat includ:
- Infecție la locul implantului
- Umflare, sângerare sau vânătăi
- Lezarea vaselor de sânge de la derivațiile DCI
- Sângerare în jurul inimii, care poate pune viața în pericol
- Sânge care curge prin valva cardiacă (regurgitație) unde este plasat cablul DCI
- Pneumotorax
- Mișcarea (deplasarea) dispozitivului sau cablurilor, care ar putea duce la perforație cardiacă (rar)
După ce DCI-ul tratează un episod de bătăi anormal de rapide al inimii adresați-vă medicului cardiolog. Acesta se va uita pe înregistrarea bătăilor cardiace și ar putea decide să facă schimbări în modul în care funcționează DCI-ul. În unele cazuri persoanele cu DCI vor avea nevoie de alt tratament. Acesta poate include medicamente sau alte proceduri.
Cum este viața cu un DCI?
Majoritatea persoanelor cu DCI duc o viață normală, dar trebuie să respecte următoarele reguli:
- Verificați periodic DCI-ul pentru a vă asigura că funcționează
- Vorbiți cu medicul dumneavoastră cardiolog despre capacitatea de a conduce. Medicul cardiolog vă va spune cât timp trebuie să asteptați înainte de a conduce din nou
- Persoanele care au DCI trebuie să evite anumite surse electrice, magnetice sau echipamente. Medicul dumneavoastră vă va spune care sunt cele pe care ar trebui să le evitați. De exemplu, anumite persoane cu DCI nu ar trebui să treacă printr-un detector de metale la aeroport
- Dacă ajungeți la spital în urgență trebuie să informați personalul medical care vă tratează că aveți un DCI. Unele proceduri și teste sunt sigure pentru persoanele cu DCI, dar altele nu sunt. De exemplu, persoanele cu DCI nu ar trebui să facă un RMN dacă dispozitivul nu e compatibil.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Steven Rodriquez, CC BY-NC-ND 2.0