
Trecem din nou printr-o perioadă cu un număr în creștere de infecții respiratorii din cauză că gripa sezonieră a început să își facă de cap. Virusul care provoacă gripa este foarte contagios. Îl puteți contracta pe tot parcursul anului, însă este mai frecvent în lunile de iarnă.
Simptomele comune ale gripei includ:
- Tuse;
- Oboseală;
- Febră/frisoane;
- Dureri de cap;
- Dureri musculare;
- Nas înfundat sau care curge;
- Durere în gât.
Daca aveți boli de inimă, este mai probabil să dezvoltați complicații de la gripă, inclusiv pneumonie, bronșită, insuficiență respiratorie sau chiar infarct de miocard. De asemenea o gripă poate agrava diabetul, astmul și alte afecțiuni preexistente.
Din păcate, se știe că gripa crește riscul de evenimente cardiace grave sau care pun viața în pericol. Un studiu (1) publicat în august 2020 de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite realizat pe 80.000 de persoane spitalizate cu gripă a constatat că 1 din 8 pacienți au avut complicații cardiace. Dintre acești pacienți, o treime au fost internați în secția de terapie intensivă și 7% au murit. Complicațiile cardiace au inclus inflamația sau deteriorarea mușchiului inimii, acumulare de lichid în jurul inimii și scăderea capacității de pompare a acesteia.
Și astea toate apar pentru că organismul reacționează în mod natural la o infecție gripală cu un răspuns inflamator, menit să apere corpul de virus. Dar din pacate acest răspuns poate provoca cheaguri de sânge, creșterea tensiunii arteriale și chiar inflamatia inimii. Pe de altă parte dacă arterele care hrănesc inima (coronarele) sunt îngustate cu depozite de grăsime numite placi de aterom, stresul suplimentar al unui virus poate cauza ruperea acestora, ducând la infarct miocardic.
Ce să facem ca să ne protejăm?
- Consultăm medicul de familie sau ne adresăm unui centru de evaluare pentru simptome care sugerează gripa, și pentru o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Ne izolam voluntar la domiciliu dacă avem simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectăm măsurile igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a plicii cotului);
- Avem o igienă adecvată a mâniilor cu apă și săpun, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtăm echipament de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) în unitați medicale sau în zone aglomerate;
- Ne vaccinăm cu vaccin antigripal.
Persoanele care au boli de inimă care sunt vaccinate împotriva gripei au o șansă cu 37% mai mică de a fi spitalizate pentru gripă și o șansă cu 50% mai mică de a avea stop cardiac în afara spitalului timp de 12 luni după vaccinare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Los Angeles (2) .
Protejați-vă inima și protejați-i și pe cei din jurul vostru!
- Eric J. Chow, Melissa A. Rolfes, Alissa O’Halloran, et al. Acute Cardiovascular Events Associated With Influenza in Hospitalized Adults: A Cross-sectional Study. Ann Intern Med.2020; 173:605-613.
- The connection between heart disease and flu By uclahealth • December 16, 2021
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu