
Ce este ablația minim-invazivă (prin cateter)?
Ablația minim-invazivă este o procedură care este folosită pentru a trata anumite afecțiuni care determină inima să bată prea repede. Este uneori numită „ablație prin cateter cu radiofrecvență”, „ablație criotermală” sau „ablație rece”. Aceasta procedură se face în spital.
Cum au loc bătăile inimii în mod normal?
O bătaie normală a inimii se produce atunci când un semnal electric pornește dintr-o zonă de la baza inimii și urmează un anumit traseu pentru a se împrăștia în inimă. În timp ce se răspândește, semnalul electric determină mușchiul inimii să se strângă. De fiecare dată când inima se strânge („bate”), sângele este pompat peste tot în organism. În mod normal la repaus, inima bate în mod regulat între 60 – 100 de ori pe minut, puls care se accelerează pe măsură ce efectuăm efort fizic până la un maxim care statistic e cuantificat cam 220 – vârsta la eforturi maximale.
Inima poate bate prea repede în anumite situații, cele mai frecvente cauze fiind:
- Există dezechilibre de funcționare ale glandei tiroide;
- Există un dezechilbru în constituenții din sânge: celule roșii (hemoglobina), minerale (K, Ca, Mg), glicemic etc.;
- Semnalul electric începe în partea greșită a inimii;
- Semnalul electric urmează un traseu greșit pe măsură ce se răspândește prin inimă.
Cum funcționează ablația prin cateter?
Ablația prin cateter practic distruge acea zonă a inimii care creează sau răspândește semnale electrice anormale. La începutul procedurii veți primi medicamente pentru a vă induce o stare de somnolență. Apoi medicul cardiolog electrofiziolog va introduce un tub subțire numit „cateter” într-un vas de sânge mare, în picior.
În continuare, acesta va ghida cateterul spre inimă, iar prin intermediul unor fire care se află în interiorul cateterului, medicul cardiolog va încerca să distrugă părțile mici ale inimii care provoacă bătăile rapide ale inimii. La sfârșitul procedurii medicul scoate cateterul și firele.
Cum mă pregătesc pentru procedură?
Medicul cardiolog vă va spune ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru procedură. De exemplu, poate fi necesar să întrerupeți administrarea anumitor medicamente.
Ce se întâmplă după procedură?
După procedură, medicul cardiolog vă va prescrie medicamentele pe care va trebui să le luați, și de asemenea vă va spune care sunt activitățile pe care va trebui să le evitați.
Care pot fi dezavantajele procedurii?
Dezavantajele procedurii pot include:
- Sângerări, vânătăi sau o infecție în zona în care a fost introdus cateterul;
- Deteriorarea inimii din cauza firelor;
- Modificări ale bătăilor inimii – unele persoane care au modificări ale bătăilor inimii ar putea avea nevoie de un stimulator cardiac – dispozitiv introdus sub piele, în partea superioară a pieptului, ce se conectează la inima prin intermediul unor fire, și care poate menține bătăile inimii normale;
- Cheaguri de sânge care se formează într-o venă și apoi migrează către plămâni sau creier.
Este ablația prin cateter singurul tratament pentru bătăile rapide ale inimii?
Nu. Medicul dvs. poate folosi alte tratamente pentru bătăile rapide a inimii. Acestea pot include medicamente, proceduri sau intervenții chirurgicale.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit by Christian Lang, CC BY-NC-SA 2.0