
În timp ce numărul pacienților diagnosticați cu cancer crește odată cu îmbătrânirea populației, totuși rata de mortalitate a cancerului ajustată în funcție de vârstă scade datorită progreselor medicale. Prin urmare numărul supraviețuitorilor de cancer crește rapid.
Boala cardiovasculară (BCV) este însă una dintre cele mai importante cauze de deces în rândul supraviețuitorilor de cancer. În mod specific, supraviețuitorii cancerului ce trăiesc cel puțin 5 ani după diagnosticare au un risc de mortalitate cardiovasculară specifică de 1,3 până la 3,6 ori mai mare și o incidență crescută de 1,7 până la 18,5 ori a factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și dislipidemia.
Riscul crescut de BCV la supraviețuitorii de cancer este probabil rezultatul patologiilor normale legate de vârstă, cuplate cu cele direct relaționate cu terapia, precum radiații, chimioterapie și terapie țintită, dar și cu cele indirecte cum ar fi decondiționarea și creșterea în greutate. Efectele terapiei pentru cancer se extind pe mai multe sisteme, printre care și toxicitatea cardiovasculară a întregului organism.
BCV este probabil să devină și mai răspândită în mediul oncologic, ca urmare a îmbunătățirii continue a mortalității specifice cancerului la coroborat cu îmbătrânirea rapidă a populaţiei. Cu alte cuvinte, din nefericire, atunci când tratăm sau vindecăm cancerul creștem riscul de boală cardiovasculară.
Cardio-oncologia sau onco-cardiologia, pentru echilibrul specialităților, este un domeniu multidisciplinar cu scopul comun de a finaliza tratamentul cancerului și de a îmbunătăți prognosticul pacienților și supraviețuitorilor de cancer, inclusiv prevenirea, diagnosticarea și tratamentul CTRCD.
Recuperarea cardio-oncologică este un concept nou, care urmărește reducerea riscului de boala cardiovasculară și îmbunătățirea capacității cardiopulmonare la supraviețuitorii de cancer, oferind prescripții de exerciții și recuperare cardiacă în timpul și după tratamentul cancerului.
Acesta este noul plan pe care îl am pentru a îndrepta serviciile de recuperare cardiacă și către pacienții care se confruntă cu crunta patologie oncologică.
*sursa
Cardio-Oncology Rehabilitation to Manage Cardiovascular Outcomes in Cancer Patients and Survivors: A Scientific Statement From the American Heart Association
Susan C. Gilchrist, MD, MS, Chair, Ana Barac, MD, PhD, Vice Chair, Philip A. Ades, MD, Catherine M. Alfano, PhD, Barry A. Franklin, PhD, FAHA, Lee W. Jones, PhD, Andre La Gerche, MBBS, PhD, Jennifer A. Ligibel, MD, Gabriel Lopez, MD, Kushal Madan, PhD, FAHA, Kevin C. Oeffinger, MD, Jeannine Salamone, BA, Jessica M. Scott, PhD, Ray W. Squires, PhD, FAHA, Randal J. Thomas, MD, MS, FAHA, Diane J. Treat-Jacobson, PhD, RN, FAHA, Janet S. Wright, MD, On behalf of the American Heart Association Exercise, Cardiac Rehabilitation, and Secondary Prevention Committee of the Council on Clinical Cardiology; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Peripheral Vascular Disease
Sase K, Kida K, Furukawa Y. Cardio-Oncology rehabilitation- challenges and opportunities to improve cardiovascular outcomes in cancer patients and survivors. J Cardiol. 2020 Dec;76(6):559-567. doi: 10.1016/j.jjcc.2020.07.014. Epub 2020 Jul 28. PMID: 32736905.
Programări Cardiologie Dr. Heart:
Online: https://www.nutriscience.ro/programeaza-te/
Telefon: +40732912135
Din grijă pentru inima ta!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu