
Vremea caldă pune stres pe inima tuturor, provocând-o să bată mai repede și să lucreze mai mult pentru a menține corpul răcoros. Persoanele cu inimile slăbite sau persoanele în vârstă ale căror corpuri nu răspund la stres la fel de ușor ca odinioară, au o perioadă mult mai grea și pot ceda în perioade de caniculă.
Dacă temperatura corpului crește prea mult, proteinele care construiesc corpul și rulează practic toate procesele sale chimice pot înceta să funcționeze.
Pentru persoanele cu insuficiență cardiacă sau pentru cei aflați în pragul acesteia, vremea caldă și umedă poate fi deosebit de grea. Munca suplimentară pentru inimă, combinată cu pierderea minerale precum sodiu și potasiu și fluxul intern de hormoni ai stresului, poate împinge unii oameni în probleme. Combinația dintre fluxul sanguin crescut către piele și deshidratare poate scădea suficient tensiunea arterială pentru a provoca amețeli sau căderi.
Semne de avertizare ale afectării organismului din cauza căldurii pot fi
- greață sau vărsături
- oboseală
- durere de cap
- dezorientare sau confuzie
- spasme musculare
Dacă credeți că aveți probleme legate de căldură sau dacă vedeți semne ale acestora la altcineva, trebuie să ajungeți într-un spațiu cu aer condiționat și să beți apă rece sunt cele mai importante lucruri de făcut. Dacă acestea nu ajută sau simptomele persistă, sunați-vă medicul sau mergeți la un spital cu o secție de urgență.
Unele alegeri simple vă pot ajuta să rezistați la vreme și să împiedicați căldura să vă streseze inima și să vă strice vara.
Amânati-va activitatile până când vremea se mai răcorește. Seara și dimineața devreme sunt cele mai bune momente pentru a ieși. Dacă faceți exerciții fizice, beți și mai multa apă decât consumați de obicei.
Hidratați-vă corespunzator. Cu cât nivelul de „lichid de răcire” este mai mic, cu atât sunt mai mari șansele de supraîncălzire. Din păcate, a rămâne hidratat nu este întotdeauna ușor. Probleme gastrointestinale, medicația cu diuretice, sau aportul scăzut de lichide pot interfera în menținerea unui status bun de hidratare.În zilele periculoase de căldură și umiditate, încercați să beți un pahar de apă la fiecare oră.
Evitați băuturile dulci, deoarece acestea încetinesc trecerea apei din sistemul digestiv în sânge. Nu vă bazați pe băuturi cofeinizate sau alcool pentru lichide, deoarece acestea pot provoca sau amplifica deshidratarea.
Mâncați mai puțin. Încercați să aveți mese mai mici, care nu vă supraîncarcă stomacul. Supele reci, salatele și fructele vă pot satisface foamea și vă pot oferi un plus de lichid.
Aerul rece este un mod foarte bun de a contracara caldură. Ventilatoarele funcționează, dar numai până la un punct – când aerul este la fel de cald ca și tine devin inutile. Dacă nu aveți un aparat de aer condiționat, vă poate ajuta să petreceți o oră sau două într-un cinematograf, la un magazin sau cu un vecin cu aer condiționat. La fel și un duș sau o baie răcoroasă pot ajuta.
Și nu uitați, un control la medicul dumneavoastră poate fi foarte util pentru a optimiza medicația pe timp de vară.
Photo by Damir Spanic on Unsplash
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu