
Ce este aorta?
Aorta reprezintă cel mai mare vas de sânge din corpul uman. Împreună cu arterele sistemice asigură transportul de sânge oxigenat și de substanțe nutritive de la inimă către toate celelalte organe și țesuturi din organism. În articolul de astăzi vom vorbi mai multe despre efectele tratamentului cu antibiotice la pacienții cu afecțiuni ale aortei.
Cele mai frecvente afecțiuni ale aortei sunt:
- anevrismul (dilatarea aortei) – poate fi mult timp asimptomatic. Simptomele apar atunci când atinge dimensiuni foarte mari sau se complică cu tromboze sau cu disecția de aortă;
- disecția (ruptura) aortei – reprezintă o urgență medico-chirurgicală ce necesită intervenție chirurgicală în urgență
- coarctația (zone de îngustare la nivelul aortei).
Un studiu retrospectiv recent publicat, care a inclus 31.570 adulți internați între anii 2001-2013, cu diagnosticul de disecție sau anevrism de aortă, a comparat efectele a două antibiotice frecvent utilizate betalactamine (amoxicilina) și fluorochinolonele în evoluția acestora. Rezultatele studiului au evidențiat faptul că cei care au primit mai frecvent tratament cu antibiotice din clasa fluorochinolonelor au avut un risc mai mare de mortalitate și necesar mai mare de intervenție chirurgicală în comparație cu cei care au primit tratamente cu amoxicilină.
De ce este acest lucru îngrijorător?
Pentru că problema consumului de antibiotice fără prescripție medicală este întâlnită în multe țări din Uniunea Europeană, dar, din păcate, România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește consumul de antibiotice, așa cum reiese dintr-un studiu publicat în 2017 de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.
Conform unui alt studiu efectuat în 2017 de compania Cult Market Research. aproximativ unul din şase români (15%) a consumat antibiotice fără reţetă de la medic.
Cei mai mulți dintre aceștia își administrează antibiotic pentru o banală răceală, lucru total greșit. Răcelile sunt de cele mai multe ori produse de virusuri. În acest caz tratamentul cu antibiotic nu este eficient, și nu face altceva decât să expună persoana respectivă la efecte adverse potențial grave.
O altă greșeală este să administrăm antibiotic pentru o infecție bacteriană fără să avem o antibiogramă. Aceasta ne arată exact la ce antibiotic este sensibil germenele respectiv. Astfel un antibiotic nepotrivit, pe lângă faptul că nu va trata infecția, va crește rezistența la antibiotic a germenelui, respectiv și va fi mai dificil de tratat acea infecție sau o infecție viitoare, lucru care se poate solda cu complicații potențial grave.
De reținut:
- Antibioticele sunt medicamente salvatoare de vieți, doar dacă sunt administrate corect așa cum v-a fost recomandat de medic
- Consumul neadecvat de antibiotice poate duce la complicații grave și chiar la deces
- Respectați întotdeauna doza, durata și modul de administrare a tratamentului cu antibiotic exact așa cum v-a recomandat medicul
Autor– medic cardiolog dr. Andreea Lăcraru
Referință Effects of Fluoroquinolones on Outcomes of Patients With Aortic Dissection or Aneurysm – Shao-Wei Chen, Yi-Hsin Chan, Victor Chien-Chia Wu, Yu-Ting Cheng, Dong-Yi Chen, Chia-Pin Lin, Kuo-Chun Hung, Shang-Hung Chang, Pao-Hsien Chu, and An-Hsun ChouJ Am Coll Cardiol. 2021 Apr, 77 (15) 1875–1887
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash