
Colesterolul este o substanță de natură lipidică esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Acesta este componentă a membranei celulare, precursor al hormonilor steroizi, al vitaminei D3 și al acizilor biliari. În articolul de astăzi vom prezenta beneficiile pe care recuperarea cardiacă le are asupra nivelului seric al colesterolului.
Totuși, valori ale colesterolului peste limita normală, cresc riscul de boli cardiovasculare.
Mitul colesterolului ,,bun’’ și al colesterolului ,,rău’’
Colesterolul circulă în sânge sub formă de agregate de proteine, denumite lipoproteine, precum:
- LDL-colesterol (,,low density lipoproteins’’)
- HDL-colesterol (,,high density lipoproteins’’).
Colesterolul ,,rau’’ (LDL colesterolul) reprezintă grăsimile transportate de la ficat spre țesuturi. În cantități ridicate, LDL colesterolul se depune în vase, ducând la îngroșarea și în final obstrucția lor. Prin scăderea cantității de sânge care ajunge la inimă, creier, se produc astfel infarctul miocardic, respectiv accidentul vascular cerebral.
Colesterolul ,,bun’’ (HDL colesterolul) reprezintă grăsimile transportate de la țesuturi spre ficat, unde sunt metabolizate. Concentrația serică scăzută a HDL colesterolului a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Care sunt valorile serice normale ale colesterolului?
Nivelul seric normal al colesterolului total la o persoană sănătoasă și fără expunere la factori de risc cardiovasculari este sub 200mg/dl, iar al HDL colesterolului este peste 40mg/dl la bărbați, respectiv peste 50 mg/dl la femei.
Totuși, țintele de colesterol aferente unei persoane sunt diferite în funcție de factorii de risc asociați și de patologiile cardiovasculare preexistente.
Care este valoarea optimă a colesterolului după un infarct miocardic?
Valoarea optimă a LDL colesterolului post infarct miocardic este de sub 70mg/dl și în anumte condiții poate fi chiar și mai jos, sub 55mg/dl.
Exercițiile fizice din cadrul programului de recuperare cardiacă influențează nivelul seric al HDL colesterolului?
La pacienții cu o dieta săracă în grăsimi și care efectuează antrenamentul fizic din cadrul programului de recuperare cardiacă s-a observat un nivel ridicat al HDL colesterolului. Acest nivel este asemănător cu cel obținut prin medicația cu statine (medicamente hipolipemiante).
Exercițiile fizice din cadrul programului de recuperare cardiacă influențează nivelul LDL colesterolului?
Studiile medicale arată că un program de recuperare cardiacă de 8 săptămâni, incluzând 24 de sesiuni de 40/45minute de exerciții fizice. Alături de o dietă săracă în grăsimi se poate obține un nivel seric optim al LDL colesterolului.
Pacienții care au avut un infarct miocardic și au fost tratați cu simvastatina (medicație hipolipemiantă) versus pacienții post infarct miocardic tratați cu simvastatină și incluși în programul de recuperare cardiacă
Pacienții din grupul 2 au avut un nivel seric total al colesterolului, trigliceridelor, LDL colesterolului mai scăzut comparativ cu grupul 1.
Sunt suficiente exercițiile fizice din cadrul programului de recuperare cardiacă, fără medicație? Sau este este suficientă medicația hipolipemiantă fără exercițiile fizice?
Niciuna dintre variante nu este corectă. Recuperarea cardiacă poate îmbunătăți profilul lipidic la cei cu boală coronariană ischemică, chiar în absența medicației, dar terapia cu hipolipemiante optimizează rezultatele.
În concluzie, o dieta săracă în grăsimi, alături de exercițiile fizice din cadrul programului de recuperare cardiacă, plus o medicație hipolipemiantă corespunzătoare duc la un control adecvat al nivelului seric al colesterolului, prevenind apariția unui eveniment coronarian.
Bibliografie
- ,,Heart disease and Lowering colesterol”- James Beckerman-July 02, 2020
- ,,Comprehensive cardiac rehabilitation improves the control of dyslipidemia in secondary prevention”-B L Verges et al J.Cardiopul Rehabil.Nov-Dec 1998
- ,,Effects of cardiac rehabilitation and exercise training on low-density lipoprotein cholesterol in patients with hypertriglyceridemia and coronary disease” – C J Lavie et al.Am J.Cardiol.1994
Photo by Anupam Mahapatra on Unsplash