
Cum peste câteva ore trecem în 2021, vă invit să facem împreună planuri pentru un Nou An mai sănătos. Anul 2020 a fost foarte greu. Cu toții ne-am confruntat cu pandemia COVID 19, care ne-a schimbat radical stilul de viață. Unele schimbări au fost bune, altele extrem de inoportune chiar dramatice, cu un impact psihologic foarte mare asupra noastră.
În media, s-au efectuat numeroase campanii de distanțare socială și promovare a purtării maștii de protecție, însă prea puține campanii legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, în ciuda faptului că cele mai severe evoluții sunt cele la pacienți obezi, cu patologii asociate. Nu putem decât spera că vaccinul anti COVID 19, care tocmai a început sa fie administrat și la noi în țară, va fi un alt instrument care să ne ajute în stoparea acestei pandemii.
Vă propun să alegeți cel puțin una dintre rezoluțiile următoare, în cinstea sănătății dumneavoastră, pentru un Nou An mai sănătos. Obiectivele sunt destul de ușor de stabilit, însă cel mai important este să fiți perseverenți, să le indepliniți pentru că prin orice pandemie trecem sau vom trece, este foarte important să facem prevenție.
1. Slăbiți
Aceasta este una din clasicele și permanentele obiective. Este dificil într-adevar de obținut, mai ales cu atâtea tentații la tot pasul: prăjituri, sărățele și mâncăruri grase de sărbători și revelion, la aniversări, la patiseria din colț, la supermarket, practic peste tot. Da, sunt foarte gustoase. Însă ce este mai important: să vă satisfaceți pofta de moment, sau să aveți o greutate adecvată, să aratați și să vă simțiți bine în corpul dumneavoastră? Răspundeți-vă la întrebare și luați atitudine.
2. Păstrați legăturile
Familia și prietenii joacă un rol esențial pentru sănătate. Chiar dacă acum suntem în distanțare socială, încercați să vă reconectați utilizând tehnologia cu vechii prieteni și comunicați mai mult cu ei și cu familia dumneavoastră. Beneficiile acestor relații pentru sănătate au fost demonstrate, nu numai că ajută la menținerea stabilității psihicului, dar vă prelungesc și viața.
3. Renunțați la fumat
Ați încercat de prea multe ori și nu ați reușit? Nici o schimbare nu este ușoară. Apelați la o altă metodă, pentru a o gasi pe cea care functionează la dumneavostră. Este unul din obiceiurile la care se renunță cel mai greu. Gandiți-vă la beneficiile pe care le aduce această renunțare în calitatea vieții dumneavoastră și banii pe care îi economisiți.
4. Nu vă mai stresați
Puțin stres din când în când poate fi antrenant, însă daca el este permanent, atunci vă confruntați cu o problemă de sănătate, care va crește riscul de a dezvolta boli de inimă, obezitate, insomnie sau depresie. Relaxarea, respectarea meselor și a orelor de somn, socializarea și vacanțele sunt elemente esențiale pentru evitarea stresului cronic. Pentru a combate stresul provocat de pandemia COVID 19, încercați să identificați și părtile bune care au aparut în viața dumneavoastră în această perioadă și nu în ultimul rând, priviți înainte și aveți încredere în campania provaccinare.
5. Renunțați la alcool
Un pahar de vin roșu pe zi, la femei și două pahare, la barbați, sunt recomandate și aduc beneficii sănătății. Însă, excesul de alcool afectează funcția creierului și crește riscul de a avea pierderi de memorie, depresie, convulsii. Totodată afectează multe alte organe, precum ficatul și inima, conducând la infarct, hipertensiune sau chiar apariția cancerului de laringe, ficat sau sân.
6. Dormiți
Sigur ați mai citit despre cele 8 ore de somn care vă garantează o minte și un corp mai odihnit. Dar beneficiile unui somn normal nu se reduc la acestea. Lipsa lui duce la obezitate si diabet de tipul 2. Somnul este esențial pentru memoria dumneavoastră, deci respectați-vă orele de somn.
7. Respectați-vă mesele
Luați mesele la ore adecvate, nu săriți peste micul dejun, setați-vă cel puțin o jumătate de oră pentru prânz și luați cina în sânul familiei. Mesele nu sunt doar momente în care se alimentează corpul cu alimente ci și cu sentimente. Cănd luați masa în familie, se crează o armonie emoțională benefică sănătății dumneavoastră pe termen lung.
Unii dintre dumneavoastră poate și-au stabilit deja prioritățile personale și profesionale pentru 2021, dar dacă printre ele nu se numara si cele legate de sănătate, vă propun sa o faceți acum.
Sănătatea este motorul care vă pune în mișcare, nu o neglijați! La mulți ani!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Tim Zänkert on Unsplash