
În această perioadă de sărbătoare, milioane de persoane și-au văzut anulate planurile de Crăciun. E un an caracterizat de Covid, dar avem speranță spre o viață mai sigură din perspectiva sănătății, odată cu sosirea dozelor de vaccin anti-Covid.
Conectați prin video-conferințe, din dorința de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, nu mai petrecem această perioadă în familie extinsă. Totuși trebuie să avem grijă la excesele culinare și de alcool dacă ne dorim o inimă sănătoasă.
Riscul cardiovascular
Studii efectuate în întreaga lume, au constatat creșteri ale deceselor cauzate de evenimente cardiace, în timpul vacanței de iarnă. Cei mai importanți factori sunt reprezentați de stresul emoțional al sărbătorilor și schimbările nesănătoase ale dietei, inclusiv excesul de alcool.
Tocmai de aceea, nu este niciodată prea devreme să luați măsuri pentru a avea o inimă sănătoasă și a da atenție factorilor declanșatorilor sezonieri ai bolilor de inimă.
Din păcate, unele persoane pot respinge pur și simplu semnele de avertizare ale unui infarct de miocard în timpul sărbătorilor, deoarece sunt prinse în euforia perioadei, sau sunt reticente în a primi îngrijiri medicale în context pandemic.
Semnele de avertizare
Dar pentru a vă proteja inima, luați măsuri spre a controla stresul și nu ignorați simptomele de suferință cardiacă. Semnele de avertizare includ dureri în piept sau presiune. Ele se pot simți doar ca o apăsare, greutate, care durează mai mult de câteva minute, sau dispare și revine. Este posibil să simțiți durere sau disconfort la unul sau la ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac sau să izbucniți în sudoare rece. Femeile pot experimenta un infarct de miocard fără presiune toracică. Acestea sunt mai predispuse decât bărbații să prezinte simptome atipice. Apar uneori ca dificultăți de respirație, greață/ vărsături și dureri de spate sau maxilar.
Nu neglijați aceste semne. În cazul în care apar, trebuie să cereți ajutor specializat pentru a interveni la timp.
Categoric, perioada sărbătorilor din acest an este altfel. Însă vom depăși dificultățile în curând. Până atunci, trebuie să ne păstrăm optimismul prin activități de relaxare, să găsim alinarea dorului prin comunicarea digitală și să avem grijă de sănătatea inimii, pentru a avea cât mai multe momente de sărbătorit așa cum ne dorim în viitor.
Sărbători fericite!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu