
Tahicardia este termenul medical folosit pentru bătăi ale inimii mai rapide decât cele normale, în general peste 90-100 de bătăi pe minut.
Ce provoacă tahicardie?
Activitatea fizică sau senzația de îngrijorare, stresul, sau teama pot provoca tahicardie.
Alte cauze ale tahicardiei includ:
- Consumul multor băuturi cu cafeina, cum ar fi cafea, ceai sau suc
- Fumatul sau folosirea tutunului de mestecat
- Consumul anumitor medicamente ilegale, cum ar fi cocaina
- Starea febrilă
Probleme ale sistemului electric al inimii pot provoca de asemenea tahicardie. Unii oameni se nasc cu aceste probleme, în timp ce la alții apar din cauza hipertensiunii arteriale, a unui infarct de miocard, sau a altor afecțiuni cardiace.
Simptomele tahicardiei
Majoritatea persoanelor cu tahicardie nu au simptome deosebite, dar s-ar putea să observe că inima lor bate repede, neregulat, sau pare să sară peste o bătaie. Aceste tipuri de modificări ale bătăilor inimii se numesc „palpitații”.
Uneori, o bătaie rapidă a inimii impiedică inima să pompeze suficient sânge în corp.
Acest lucru poate cauza simptome precum:
- Amețeli
- Probleme de respirație
- Dureri toracice
- Leșin
Cum se diagnostichează tahicardia
Tahicardia se diagnostichează printr-o investigație numită electrocardiogramă, care măsoară activitatea electrică a inimii. Este posibil să aveți nevoie și de alte teste, pentru a vedea daca o altă afecțiune cauzează bătăile rapide ale inimii dumneavoastră.
În cazul în care aveți dificultăți în a respira, sau aveți dureri în piept care durează mai mult de câteva minute, sunați la 112. Dacă nu aveți aceste probleme, dar simțiți adesea ca inima bate rapid sau neregulat, consultați-vă medicul.
Tratamentul tahicardiei
Tratamentul depinde de cauza tahicardiei. Atunci când bătăile inimii sunt foarte rapide, medicul cardiolog vă poate recomanda modalități prin care o puteți încetini.
Tratamentul poate include:
- Medicamente pentru a controla frecvența sau ritmul bătăilor inimii
- Un tratament numit „cardioversie”, care implică aplicarea unui curent electric ușor asupra inimii pentru a-i reseta ritmul
- Un dispozitiv numit „defibrilator implantabil” pe care medicul cardiolog îl poate monta pentru a ajuta la reglarea ritmul cardiac utilizând curenți electrici ușori.
- Tratamente numite „ablații”. Tratamentele de ablatie folosesc căldura (numită „ablație prin radiofrecvență”) sau frig (numită crioablație) pentru a distruge părțile inimii care trimit semnalele electrice anormale.
- Chirurgie, pentru a crea țesut cicatricial în inimă. Acest lucru va bloca fluxul de semnale electrice care fac inima să bată anormal.
Prevenția tahicardiei
Tahicardia provocată de consumul excesiv de cofeină sau fumat poate fi prevenită prin schimbarea acestor obiceiuri. Bolile de inimă pot crește șansele de a avea tahicardie.
Activitățile care mențin inima sănătoasă pot ajuta la evitarea acceselor de tahicardie:
- Consumul crescut de fructe și legume si produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și consumul scăzut de carne și grăsimi.
- Mersul pe jos, sau efectuarea unor activități fizice de mai multe ori pe săptămână.
- Scăderea în greutate, dacă sunteți supraponderal.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Marco Verch, CC BY 2.0