
Conform datelor statistice ale OMS, cel puțin 2.8 milioane de oameni mor anual din cauza supraponderalității sau obezității, și aproximativ 35.8 milioane (2.3%) de ani din viață se pierd din cauza incapacității provocate de acestea, la nivel mondial.
Ce înseamnă obezitatea?
Medicii folosesc o masură specială numită „indice de masa corporală”, sau IMC, pentru a evalua greutatea corporală în raport cu înălțimea. Astfel, o persoană poate fi: subponderală, la o greutate sănătoasă, supraponderală sau obeză.
- Dacă valoarea IMC este între 25 si 29,9, sunteți supraponderal.
- Dacă IMC este de 30 sau mai mare, sunteți obez.
Care sunt riscurile obezității pentru sănătate?
Obezitatea crește riscul de a dezvolta multe probleme de sănătate, printre care cele mai frecvente sunt:
- Boala cardiacă ischemică (angină pectorală, infarctul de miocard etc.)
- Tensiune arterială crescută
- Accident vascular cerebral
- Diabet
- Cancer
- Colesterol ridicat
- Apnee în somn (o tulburare în care vi se oprește respirația pentru perioade scurte, în timp ce dormiți)
- Astm
Obezitatea poate crea dificultăți în mișcare și respirație, dar și în desfășurarea altor activități, pe care oamenii cu greutate normală le pot face cu ușurință. Obezitatea implică și o componentă psihologică și emoțională majoră, persoanele obeze având o stimă de sine scăzută și tendința de a se izola.
Studiile arată că persoanele care suferă de obezitate mor mai tinere decât persoanele care au o greutate normală, iar riscul de deces crește, cu cât o persoană are o greutate mai mare.
Cum putem preveni obezitatea și riscurile pe care le implică
Factorul de risc principal al obezității este stilul de viață nesănătos. Majoritatea oamenilor devin obezi deoarece consumă prea multa mâncare și sunt prea puțin activi. Obezitatea poate fi PREVENITA!
- Multe tipuri de activitate fizică va pot ajuta, inclusiv mersul pe jos. Puteți începe cu câteva minute pe zi și puteți adăuga mai multe pe măsură ce deveniți mai rezistent.
- Alimentația sănătoasă este esențială. Este sănătos sa aveți mese regulate și porții mai mici și să nu săriți peste mese. Evitați dulciurile și gustările prelucrate și în schimb, mâncați mai multe legume și fructe.
- Renuntați la fumat (daca fumați)
- Limitați alcoolul – Nu consumați mai mult de 1 pahar de vin pe zi dacă sunteți femeie și nu mai mult de 2 pahare de vin pe zi dacă sunteți bărbat.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Marco Verch, CC BY 2.0