
Ecografia cardiacă denumită pe scurt “ecocord”, reprezintă o investigație medicală imagistică care permite vizualizarea în timp real a inimii. În timpul unei ecografii, medicul cardiolog foloseste o sondă pentru a trimite ultrasunete înspre inimă. Cu ajutorul acestor ultrasunete se crează imaginile care prezintă dimensiunea camerelor inimii, cât de bine pompează aceasta sângele și cât de bine funcționează valvele cardiace.
Un ecocord poate fi efectuat în 2 moduri:
- transtoracic, când sonda este plasată extern, pe toracele dumneavoastră
- transesofagian, când doctorul introduce un tub, cu sonda în capătul îndepărtat al acestuia, prin gură, coborând prin esofag până la nivelul inimii
În unele situații, alături de ecografia transtoracică, medicul cardiolog va poate supune și unei testări la efort concomitent, pentru a vizualiza modul în care functionează inima la un un puls mai accelerat, situație în care aceasta are nevoie de mai mult sânge cu oxigen. Această investigație este denumită ecografie de stres (efort).
Ne poate fi recomandat să efectuăm:
- o ecografie cardiacă
- pentru a căuta o posibilă afectare a inimii sau a vaselor de sange din jurul inimii
- pentru a urmări evoluția unei afecțiuni cardiace deja diagnosticate
- în încercarea de a găsi cauza unor simptome precum sufocarea, umflarea picioarelor sau un ritm cardiac neregulat
- pentru a verifica inima după un infarct miocardic sau o operație pe cord
- pentru a verifica cât de eficientă este terapia medicamentoasă
- o ecografie de stres:
- pentru a verifica dacă nu există o afectare cardiacă care se agravează sau este vizibilă doar când inima pompează mai repede sange
- pentru a verifica daca puteți efectua activități fizice în siguranță după un infarct miocardic
Pregătirea pentru o ecografie variază în funcție de tipul acesteia:
- nu sunt necesare pregătiri speciale pentru cea transtoracică
- va trebui să nu mâncați sau să consumați lichide cu 8 ore anterior investigației transesofagiane
- va trebui să nu mancați, consumați lichide sau să fumați cu 3 ore anterior ecografiei de stres; este posibil să vi se recomande să opriți și unele medicamente pentru inimă
Cum se desfășoară o ecografie?
Înainte de a începe investigația, vi se vor lipi câțiva electrozi pe dumneavoastră, pentru a înregistra traseul electrocardiografic (ECG).
Pentru o ecografie transtoracică va fi necesar să stați întins pe spate sau pe partea stângă. Medicul cardiolog va pune o cantitate mică de gel pe transductor, pe care ulterior îl va pune în contact cu pieptul dumneavoastră în diferite zone, pentru a capta imaginile inimii din diferite incidente. S-ar putea, în anumite situații să fiți rugat să vă tineți respirația sau să vă schimbați poziția.
Daca efectuati o ecografie de efort, atunci va fi efectuată o evaluare inițială în repaus, urmată de solicitarea inimii și creșterea frecvenței cardiace prin:
- Mersul pe un covor rulant
- Pedalatul pe o bicicletă staționară
- Injectarea unor medicamente care accelerează ritmul cardiac (pentru persoanele care nu pot efectua activitate fizică din diferite motive)
Imediat după efectuarea acestora, în timp ce frecvența cardiacă este crescută, medicul cardiolog va efectua o ecografie de comparație.
Pentru ecografia transesofagiană situația este puțin mai delicată. Vi se va monta o branulă pe mână, pentru a avea un acces venos permanent. Pe această cale veți primi medicație pentru relaxare. In plus veți primi și un puf de anestezic în gură pentru a ușura înghițirea sondei. Ulterior medicul cardiolog va introduce prin esofag, un tub subțire cu sonda aflată la capătul acestuia, care va fi poziționată la nivelul inimii, de unde va capta imagini.
Efecte adverse al ecografiei:
- ecografia transtoracica nu prezinta nici un risc
- ecografia transesofagiană poate provoca inflamarea gâtului, uneori chiar și leziuni la acest nivel.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu