
Persoanele cu diabet pot suferi leziuni nervoase dacă au un nivel ridicat de zahăr în sânge pentru o perioadă lungă de timp. Denumirea medicală pentru această afectare a nervilor este neuropatia diabetică.
Care sunt simptomele afectării nervilor cauzate de diabet?
Leziunile nervoase afectează de obicei, în primă fază, membrele inferioare începând cu degetele. De cele mai multe ori se poate să nu se resimtă nici un simptom, dar uneori pot apare simptome locale precum:
- Amorțeală sau pierderea simțului tactil
- Arsură sau durere, care este adesea mai gravă în repaus sau noaptea
- Furnicături
- Senzația că atingerile ușoare sunt deranjante sau dureroase
Există un test pentru neuropatia cauzată de diabet?
Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă aveți leziuni nervoase prin intermediul anamnezei și făcându-va un examen clinic. Uneori, acesta poate recomanda si efectuarea unei investigatii denumite „electromiografie” pentru a verifica cât de bine va funcționează nervii.
Cum poate duce afectarea nervilor la alte probleme?
Leziunile nervoase pot duce la probleme serioase, deoarece acestea pot face ca persoanele să fie incapabile să mai simtă durerile în picioare.
În mod normal, oamenii simt durere atunci când sufera leziuni la picioare precum, înțepături, tăieturi sau zgârieturi. Durerea reprezintă un prim semnal care le spune că trebuie să-și trateze rana, astfel încât să se vindece. Pacienții cu neuropatie ar putea însă să nu simtă nicio durere atunci când picioarele lor sunt rănite și asa leziunea ar putea să treacă neobservată. Problemele care nu sunt tratate imediat se pot agrava. De exemplu, o tăietură netratată se poate infecta și se poate transforma într-o rană deschisă.
Deteriorarea nervilor poate duce și la probleme cu oasele, mușchii și articulațiile picioarelor. În timp, acest lucru poate determina piciorul unei persoane să capete o formă anormală.
Poate fi prevenită neuropatia?
Dacă aveți diabet, unele studii sugerează că vă puteți reduce riscul de a suferi leziuni nervoase daca:
- Mențineți nivelul glicemiei cât mai aproape de normal
- Nu fumați
- Pierderdeți în greutate, dacă aveți greutate excesivă
- Va asigurați că hipertensiunea arterială și bolile de inimă sunt tratate (dacă aveți aceste afecțiuni)
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Beth Scupham, CC BY 2.0