
Pacemakerul sau stimulator cardiac este un dispozitiv care se implantează sub piele, în apropierea inimii, pentru a trata un ritm cardiac anormal. În mod normal, fiecare persoană are un sistem electric încorporat în inimă care controlează ritmul cardiac. Pentru a pompa sângele în organism, inima trebuie să bată într-un ritm normal, dar uneori sistemul electric cardiac nu funcționează corect și inima începe să bată prea repede sau prea încet.
Cum funcționează un pacemaker?
Un pacemaker trimite impulsuri electrice către inimă și o ajută să aibă un ritm normal. De cele mai multe ori, stimulatoarele cardiace sunt folosite pentru a trata o frecvență cardiacă prea lentă, dar pot împiedica sau controla și un ritm cardiac prea rapid.
Cine ar putea avea nevoie de un pacemaker?
O persoană ar putea avea nevoie de un stimulator cardiac dacă are ritm cardiac anormal și are simptome precum:
- Episoade de pierdere de conștiență (sincope)
- Senzație de amețeală
- Senzația ca inima bate foarte tare
- Senzație de confuzie sau oboseală accentuată
- Dificultăți de respirație
Cum arată un pacemaker?
Un pacemaker are 2 părți componente:
- Un „generator de impulsuri” – acesta este o carcasă metalică subțire, cu o baterie și un computer mic în el. Generatorul de impulsuri creează și trimite impulsuri electrice. Medicul cardiolog poate pre-seta computerul să spună generatorului de impulsuri când să trimită semnale electrice
- Cabluri, denumite și „conductori” – conectează generatorul de impulsuri la inimă. Semnalele electrice pot călători de la generatorul de impulsuri prin conductori până la inimă, dar și informațiile despre modul în care funcționează inima pot de asemenea să circule din inimă înapoi la generatorul de impulsuri
Toate stimulatoarele cardiace funcționează la fel?
Stimulatoarele cardiace pot funcționa în moduri diferite. Un stimulator cardiac poate:
- să trimită semnale electrice tot timpul sau uneori – unele stimulatoare cardiace transmit semnale electrice la o rată constantă, iar altele transmit semnale electrice numai atunci când ritmul cardiac al unei persoane este prea lent sau prea rapid
- să trimită semnale electrice către una sau mai multe părți ale inimii
Ce este un „pacemaker temporar”?
Un pacemaker temporar este un pacemaker care este utilizat pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei pe durata spitalizării. Generatorul de impulsuri al stimulatorului cardiac temporar nu este implantat în interiorul corpului. Un pacemaker temporar este utilizat în cazul persoanelor care au o condiție tranzitorie, sau ca un tratament pe termen scurt până când se va implanta un stimulator cardiac permanent.
Ce faceți după ce vi s-a montat un pacemaker?
După ce ați primit un stimulator cardiac va trebui să mergeți cu regularitate la medic pentru a vă monitoriza activitatea cardiacă și pentru a verifica că stimulatorul cardiac funcționează corect.
Unele persoane ar putea avea nevoie ca generatorul de impulsuri să fie înlocuit la un moment dat, din cauza faptului că bateria acestuia durează, de obicei, între 5 și 8 ani. Firele nu trebuie înlocuite.
Ce altceva ar trebui să știți dacă aveți un pacemaker?
Dacă aveți un stimulator cardiac, va trebui să:
- Evitați anumite surse sau echipamente electrice sau magnetice – medicul cardiolog vă va spune ce ar trebui să evitați. De exemplu, unii oameni cu stimulator cardiac (în funcție de model) nu ar trebui să treacă printr-un detector de metale la aeroport
- Informați personalul medical că aveți pacemaker – unele proceduri și teste sunt sigure pentru persoanele cu stimulator cardiac, dar altele nu sunt.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Rede Galega de Biomateriais, CC BY-NC 2.0