
Accidentul ischemic tranzitor (AIT), uneori numit „mini-accident vascular cerebral” apare atunci când o arteră din creier se înfundă sau se închide, iar apoi se redeschide singură. AIT nu provoacă leziuni permanente creierului ca un accident vascular cerebral, dar din cauza faptului că simptomele sunt aceleași, acest lucru poate face dificil de spus dacă o persoană are un AIT sau un AVC.
Ce cauzează un AIT?
Asemenea accidentului vascular cerebral, un atac ischemic tranzitor se poate întâmpla atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru se poate întâmpla dacă un cheag de sânge blochează fluxul de sânge printr-o arteră din creier și apoi se dizolvă sau se îndepărtează. Se poate întampla și în cazul în care una dintre arterele mici din creier începe să se închidă, ca efect al tensiunii arteriale crescute.
Cum vă puteți da seama dacă cineva are un AIT?
Simptomele unui AIT sau AVC pot fi ușor recunoscute:
- Fața persoanei pare neuniformă sau căzută într-o parte
- Persoana are o slăbiciune sau amorțeală în unul sau ambele brațe. Unul dintre brațe cade dacă persoana încearcă să țină ambele brațe în față
- Persoana are probleme cu vorbirea. Discursul său sună ciudat.
Dacă observați oricare dintre aceste semne de accident vascular cerebral, chemați o ambulanță chiar dacă acestea dispar. Trebuie să actionați rapid, întrucât cu cât începe tratamentul mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.
Care este riscul de accident vascular cerebral după un atac ischemic tranzitor?
O persoană care a avut un AIT este expusă unui risc mai mare de a suferi un AVC. Acest risc este cel mai mare în primele câteva zile sau săptămâni după AIT. De aceea, este foarte important să obtineți imediat asistență medicală, dacă credeți că dvs. (sau altcineva) ați fi avut un AIT.
Cum este tratat un AIT?
În general, AIT-ul nu este tratat în mod direct. În schimb, tratamentele sunt îndreptate spre reducerea riscului ca o persoană să sufere un accident vascular cerebral complet.
Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, ar trebui să:
- Luați medicamentele exact așa cum vă este recomandat. Acestea au un rol deosebit de important în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și includ:
- Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale
- Medicamente numite statine, care scad colesterolul
- Medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, cum ar fi aspirina sau anticoagulante
- Medicamente care ajută la corectarea glicemiei (dacă aveți diabet)
- Modificați stilul de viață:
- Opriți fumatul, daca fumați
- Faceți exerciții fizice în mod regulat (în cazul în care medicul dvs. spune ca este în siguranță) cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii
- Pierdeți în greutate, dacă sunteți supraponderal
- Adoptați o dietă bogată în fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și scăzută în carne, dulciuri și cereale rafinate (cum ar fi pâinea albă sau orezul alb)
- Consumați mai puțină sare (sodiu)
- Limitați cantitatea de alcool pe care o consumați (barbații nu ar trebui să consume mai mult de 30 g de alcool pe zi, iar femeile nu ar trebui să consume mai mult de 15 g de alcool, reprezentând un pahar de vin roșu)
Un alt mod de a preveni accidentul vascular cerebral este de a efectua o intervenție chirurgicală pentru redeschiderea arterelor înfundate de la gât, atunci când este cazul. Această intervenție chirurgicală este potrivită pentru un grup restrâns de oameni.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash