
La fel ca și în rândul populației generale, aritmiile la sportivi sunt adesea documentate și pot avea ca rezultat simptome semnificative. Sportivii cu aritmii pot avea și performanța sportivă afectată. Aritmiile sunt rareori fatale. Moartea cardiacă subită care rezultă dintr-o tulburare de ritm malignă este un eveniment devastator la persoanele tinere și aparent sănătoase.
Episoadele de pierdere de conștiență (sincopele) care apar în timpul efortului sugerează o etiologie aritmică. Aceasta poate pune viața în pericol și ar trebui să fie evaluată în regim de urgență. Pe de altă parte, sincopa care apare după efort este cel mai probabil declanșată printr-un mecanism reflex benign. Cel mai probabil cauzat de dilatarea excesivă a vaselor. Sportivii cu sincope îngrijoratoare ar trebui să efectueze o evaluare cardiologică completă. Această evaluare poate exclude prezența unei boli cardiace subiacente.
Revenirea la activități sportive este permisă după determinarea cauzei și dacă este necesar, tratarea acesteia.
Atunci când orice boală cardiacă subiacentă a fost exclusă în mod rezonabil, atletul poate reveni la sport fără restricții. Cu toate acestea, sportivii cu sincopă sau presincopă cu risc crescut de recurență nu ar trebui să facă sport. În special în situațiile în care probabilitatea unei pierderi momentane a conștienței ar putea conduce la evenimentele adverse majore (cum ar fi în scuba diving, alpinism, etc).
Conducerea electrică întârziată în interiorul inimii prin apariția anumitor tipuri de bloc:
- Bloc de gradul I
- Bloc gradul II tip 1
poate apărea ca un răspuns adaptiv normal la anumite tipuri de condiționări atletice, în special la antrenamentele de anduranță. Nu există restricții specifice în acest context, atât timp cât sportivul este asimptomatic și anomaliile de conducere dispar cu efort. Cu toate acestea, gradele mai ridicate de bloc vor necesită un control amănunțit înainte de a oferi sportivului permisiunea de a efectua antrenamente sau de a participa în competiții.
În timp ce blocul complet de ramură dreaptă nu este neobișnuit la sportivi și poate fi vizibil în cele mai multe cazuri fără existența bolii cardiace subiacente, blocul complet de ramură stângă este rareori vizibil și reflectă cel mai adesea o afecțiune patologică.
- Sportivii cu bloc complet de ramură dreaptă asimptomatic și nicio dovadă a bolii cardiace subiacente – nu au nicio restricție pentru participarea la sport.
- Sportivii cu bloc complet de ramură stângă și fără aritmii ventriculare, care nu dezvoltă bloc de conducere atrioventricular odată cu exercițiile fizice, pot participa la toate sporturile competitive, în concordanță cu boala cardiacă subiacentă.
Cei mai mulți sportivi bine pregătiți pentru anduranță au o frecvență cardiacă de repaus mai mică de 60 de bătăi pe minut. Acest lucru a fost ăn mod tradițional atribuit condiționării exercițiilor fizice. Există și unele studii care indică o posibilă degenerare a sistemului de conducere electric al inimii. Sportivii cu ritm cardiac normal și în repaus <60 bătăi/minut, în cazul cărora ritmul cardiac crește în mod corespunzător în timpul activității fizice, nu au restricții pentru participarea la sport.
Sportivii cu simptome incluzând pierderi de conștiență sau oboseală care rezulta din ritmul cardiac redus, ar trebui să fie restricționați de la sporturile competitive până când sunt evaluați și tratați corespunzător.
Bătăile atriale premature (extrasistolele atriale) sunt frecvente în populația generală și la sportivi. În general nu sunt asociate cu boala cardiacă structurală subiacentă sau cu simptome. Bătăile ventriculare premature (extrasistolele ventriculare) sunt, de asemenea, frecvente la sportivi din toate grupele de vârsta și apar la cei cu sau fără boală cardiacă structurală. Când aceste extrasistole sunt:
- într-un număr foarte mare,
- se cuplează între ele, sau
- au tendința să se înmulțească la efort fizic, vor trebui investigate cât mai extins pentru o posibilă boală cardiacă de bază.
Este foarte important să rețineți că sportivii cu simptome sau semne de boală cardiacă trebuie să aibă o evaluare completă. În acest mod se va documenta prezența sau absența bolii cardiace subiacente. Recomandările referitoare la capacitatea de a participa la competiții sportive, sau de a avea un antrenament sportiv intens, vor fi discutate personalizat în urma efectuării investigațiilor medicale.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: rummenigge, CC BY-NC-SA 2.0