
Știm cu toții că nivelele pe care le atinge obezitatea sunt în creștere și totuși, nu putem stopa procesul…
Știm oare câte daune ne poate produce și dacă se merită riscul?
Obezitatea poate provoca daune fizice și psihice organismului și este asociată cu o speranță scăzută de viață. Dintre numeroasele afecțiuni provocate de obezitate, diabetul zaharat este poate cel mai critic.
Apariția acestuia crește de cinci ori riscul de deces la bărbați și de 10 ori la femei. În plus, până la deces aceștia se confruntă în ultimii ani cu niște condiții foarte scăzute de calitate a vieții, din cauza multiplelor complicații care apar în desfășurarea bolii.
Scăderea în greutate, în special în fazele inițiale ale instalării bolii, aduce beneficii imense prin reducerea numărului de complicații.
O altă afecțiune întâlnită în rândul populației obeze, mai ales la tineri, este reprezentată de boala cardiacă ischemică, însoțită de valori tensionale crescute.
Scăderea în greutate îmbunătățește toleranța la efort, prin îmbunătățirea aparatului respirator.
Osteoartrita la nivelul șoldurilor, genunchilor și gleznelor, asociată cu distrugerea plantelor (“labelor picioarelor”) conduce la limitarea mobilității și la apariția durerilor.
Afectarea colecistului (vezicii biliare) este mult mai frecvent întâlnită la persoanele supraponderale și tratamentul acestui organ devine foarte dificil.
Intervențiile chirugicale la persoanele obeze au un risc mai ridicat de complicații și totodată și evoluția postoperatorie este mai delicată.
Alte afecțiuni întâlnite frecvent la pacienții obezi sunt reprezentate de:
- insuficiența venoasă,
- vergeturi,
- iritarea și infectarea pielii produsă prin acumularea și stagnarea transpirației între pliurile de piele.
Din cauză că multe dintre problemele asociate obezității ajung să limiteze mobilitatea, uneori chiar în grade severe, opțiunea activității fizice pentru controlul greutății devine ineficientă pentru slăbire. În aceste cazuri e necesară o deprivare calorică mult mai mare, pentru a reuși scăderea în greutate.
Tocmai acesta este motivul pentru care procesul de scădere în greutate devine din ce în ce mai dificil pentru mare majoritate a persoanelor.
Pe lângă suferința organică pe care o produce obezitatea, aceasta produce de multe ori și probleme emoționale. Devine mult mai greu să găsești un partener de viață, un loc de muncă, să participi la evenimente sportive de grup. Și uneori să călătorești cu transportul public, sau chiar cu mașina personală.
Acestea sunt doar câteva exemple care nu fac decât să conducă la instalarea depresiei și la izolare socială, manifestări care își găsesc remediul în și mai multă mâncare.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by AllGo – An App For Plus Size People on Unsplash