
Fibrilația atrială este un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral (numit și atac cerebral), dar și pentru alte probleme cardiovasculare. Medicația prescrisă în tratamentul fibrilației atriale poate ajuta la reducerea simptomelor cauzate de aceasta și poate contribui la scăderea riscului de apariție a afecțiunilor cerebrovasculare.
Simptomele fibrilației atriale pot include:
- Senzația ca inima bate foarte tare, sare peste bătăi sau bate desincronizat
- Senzația de strângere ușoară, sau durere în piept
- Senzația de amețeală, confuzie sau leșin
- Dificultăți în respirație, în special în timpul activității fizice
Tipuri de medicamente utilizate în tratamentul fibrilației atriale
Există 3 tipuri principale de medicamente pentru tratarea fibrilației atriale:
- Medicamente pentru controlul frecvenței cardiace – aceste medicamente includ beta-blocante precum Metoprolol, Carvedilol etc.; care acționează prin încetinirea vitezei bătăilor inimii
- Medicamente pentru controlul ritmului cardiac – aceste medicamente includ antiaritmice cum ar fi Profanenona si Amiodarona, care ajută inima să revină și să rămână într-un ritm normal
- Medicamente anticoagulante – medicamente ce au rolul de a „subția” sângele reducând șansele ca acesta să se coaguleze. Cel mai vechi și cel mai frecvent utilizat medicament este Sintrom-ul. Tratamentul cu Sintrom-ul necesită teste sanguine regulate pentru a-i monitoriza efectele. Există și alte medicamente anticoagulante de generație nouă (Pradaxa, Eliquis, Xarelto etc) ce nu mai necesită monitorizarea cronică prin teste sanguine pentru ajustare dozelor.
Majoritatea medicilor cardiologi prescriu medicamente pentru controlul frecvenței cardiace pentru persoanele cu fibrilație atrială, în special pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani sau care suferă de insuficiență cardiacă. În cazul persoanelor care au înca simptome când iau medicamente pentru controlul frecvenței cardiace, sunt recomandate medicamentele pentru controlul ritmului cardiac. Totodată pacienții cu fibrilație atrială necesită medicamente anticoagulante pentru a preveni riscul unui accident vascular cerebral.
Aceste indicații sunt oarecum orientative deoarece în realitate stabilirea unei terapii este mult mai complexă, medicul cardiolog urmând să vă personalizeze tratamentul în funcție de:
- Vârstă
- Simptome și frecvența acestora
- Alte probleme de sănătate, dacă există
- Modificările structurale ale inimii
- Dacă ați suferit deja un accident vascular cerebral
- De cât timp aveți fibrilație atrială
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Yehor Milohrodskyi on Unsplash