
Infarctul miocardic poate deveni de multe ori o afecțiune invalidantă și prin modificările psihologice pe care le produce. Impactul psihologic al infarctului miocardic și stresul generat se pot manifesta prin teama față de repetarea unui nou eveniment cardiovascular, care poate fi fatal. Acest lucru poate produce nivele foarte mari de anxietate în rândul pacienților. Aceștia riscă sa se izoleze, să dezvolte tulburări comportamentale și uneori sindroame depresive.
Din aceste considerente este foarte important ca pacientul, împreuna cu familia, să cunoască cât mai multe informații despre boala pe care a suferit-o, să i se prezinte mecanismul producerii, cât și toate metodele prin care poate evita reproducerea evenimentului.
Cu ajutorul cunoștințelor teoretice, cât și practice, prin cunoașterea limitelor de toleranță la efort care vor fi învățate în cursul unui proces de recuperarea cardiacă, anxietatea și stresul față de boală se vor reduce foarte mult, reintegrarea în societate și în circuitul muncii fiind efectuate mai rapid.
Stresul reprezintă în sine un factor foarte important în declansarea unui eveniment coronarian. Prin descărcările hormonale care au loc în asemenea situații, acestea au tendința de a contracta vasele de sânge, îngustând fluxul de sânge în zone care prezintă deja plăci de aterom, sau uneori chiar destabilizându-le pe cele existente, provocând chiar un infarct miocardic.
Toate, aceste efecte sunt produse prin intermediul cortizolului. Așa numitul “hormon al stresului“ crește procesul de sinteză și depunere al grăsimilor, accelerează distrugerea țesutului muscular și crește retenția de apă.
În plus, stresul cronic reduce foarte mult capacitatea de a implementa un stil de viață sănătos, prin persistența viciilor, precum fumatul, consumul de alcool, consumul exagerat de alimente, factori care produc un risc suplimentar pentru organism.
Când ne gândim la situațiile stresante, ne vin în minte:
- Sentimente: anxietate, supărare, depresie, pierdere a controlului, tensiune
- Dureri: dureri de cap, de coloană, de stomac, spasme musculare
- Nivele de energie și somn: senzație de oboseală, tulburări de somn
- Alte semne emoționale: nerabdător, ușor iritabil, uituc
- O boală: infarctul miocardic
Să vedem acum cum răspundeți la stres?
- Mănânc pentru a mă liniști!
- Vorbesc și mănânc foarte repede
- Consum alcool, sau fumez pentru a mă liniști
- Repezesc lucrurile, dar nu realizez mare lucru
- Lucrez mai mult
- Întârzii lucrurile cu adevărat importante
- Dorm prea mult, sau prea puțin
- Încerc să fac mai multe lucruri deodată
Angajându-vă chiar și într-o singură activitate din cele menționate, poate însemna că nu manageriați stresul pe cât de bine ați putea.
Ce putem face în acest sens?
Obiceiuri sănătoase care vă pot proteja de stres:
- Discutați cu familia și prietenii
- Angajați-vă în activități fizice zilnice
- Aceptați lucrurile pe care nu le puteți schimba
- Nu uitați să zâmbiți
- Renuntați la vicii
- Încetiniți ritmul
- Încercați să dormiți 8 ore pe noapte
- Organizați-vă
- Încercați voluntariatul
- Încercați să nu vă îngrijorați
Impactul psihologic al infarctului miocardic poate fi unul puternic și dăunător, dar daca manageriați bine stresul veți fi bine!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by National Cancer Institute on Unsplash