
De unele e bine să ne ferim… unele sunt chiar esențiale pentru funcționarea optimă a organismului nostru, dar…. în final, grăsimile nu ar trebui să reprezinte mai mult de 30% din aportul zilnic pentru o persoană sănătoasă.
Grăsimile rele pot ridica riscul apariției bolilor cardiovasculare, chiar și al cancerelor, în special de colon și de sân. Consumul cu moderație este inofensiv, dar consumul exagerat poate fi foarte dăunător.
Grăsimile saturate sunt cele care se găsesc în stare solidă la temperatura camerei. Acestea stimulează producția de colesterol în corp. În principiu aspectul grăsimilor saturate în natură va fi la fel și pe pereții arterelor pe care se vor depune. Acestea se găsesc în unt, brânză și lapte gras, prăjituri și produse de patiserie, smântână, frișcă, produse de fast-food, gălbenușul de ou, carnea și produsele din carne de porc, precum și în marea majoritate a mezelurilor.
Grăsimile trans sunt grăsimi produse chimic, care se comportă ca și grăsimile saturate, uneori chiar mai rău. Acestea se regăsesc în margarină și în toate produsele ce conțin margarină: prăjituri, fursecuri, biscuiți, popcorn, chipsuri etc.
Grăsimile bune aduc beneficii organismului, reprezentând chiar și un factor protector împotriva anumitor boli, printre care și bolile cardiovasculare.
Ar trebui să introduceți mai frecvent acest tip de grăsimi în dieta dumneavoastră. De fapt cel mai bine ar fi să substituiți grăsimile rele cu cele bune.
Acestea sunt reprezentate de grăsimile nesaturate, care se găsesc la temperatura camerei în stare lichidă sau parțial solidă. Ele sunt clasificate în două tipuri: mononesaturate și polinesaturate. În principiu, cu cât este mai lichidă grăsimea, cu atât este mai polinesaturată, mai benefică pentru organism, scăzând mai mult nivele de colesterol din sânge.
Grăsimile „bune” se găsesc în produsele obținute din surse vegetale, cum ar fi uleiurile de porumb, soia, măsline, floarea soarelui, nuci, alune, semințe, migdale și prin excepție de la regula anterioară se găsesc și în pește.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Jez Timms on Unsplash