
Cauza numărul unu a mortalității în rândul femeilor, o reprezintă bolile cardiovasculare!
Aceasta nu este o poveste, este realitatea pură. Dar, să nu vă imaginați că bolile cardiovasculare apar din cauza suferinței în dragoste (pentru că femeile ar suferi mai mult), ci pur și simpul din cauza expunerii la numeroși factori de risc.
În medie, riscul unei femei de a dobândi o boală de inimă pe perioada vieții este de 40%, iar procentul poate crește dramatic odată cu asocierea a multipli factori de risc. Boala coronariană ischemică sau cardiopatia ischemică cum este mai frecvent cunoscută, este principala formă de afecțiune cardiovasculară, care afectează deopotrivă femeile și bărbații. La nivel mondial una din 5 femei a fost identificată ca având o problemă cardiovasculară. Statisticile arată ca mai multe femei mor din cauza insuficienței cardiace, sau în urma unui accident vascular cerebral, decât bărbați.
Factorii de risc care conduc la aceste afecțiuni sunt în creștere continuă, iar previziunile nu sunt din cele mai optimiste.
Printre aceștia se enumeră: sedentarismul, obezitatea, obiceiurile alimentare greșite, colesterolul crescut, diabetul, hipertensiunea și nu în ultimul rând, fumatul. Pe lângă aceștia, mai trebuie luați în considerare factorii suplimentari, care sunt mai răspândiți în rândul femeilor, precum:
- hipertensiunea în timpul sarcinii,
- diabetul gestațional,
- preeclampsia
- bolile autoimmune.
Dar trebuie să știți și că un bun control asupra acestora poate întârzia sau chiar stopa apariția afecțiunilor cardiovasculare.
Înainte de menopauză, femeile sunt oarecum protejate împotriva dezvoltării unor boli de inimă. Hormonii estrogeni sunt ca un scut ce întârzie apariția bolii de inimă pe o perioada de până la 10 ani în comparație cu bărbații. Din păcate aceștia nu au același efect în fața diabetului. Astfel, femeile tind să dezvolte o afecțiune mai târziu decât bărbații, dar cu mai multe comorbidități. Totodată, când bolile cardiovasculare își fac apariția, mai ales în rândul femeilor tinere, acestea tind să fie mai severe, iar prognosticul mai sumbru. La femei, din cauza manifestărilor atipice, bolile de inimă sunt din păcate diagnosticate mai târziu, acestea fiind deja instalate și răspândite. Arterele coronare sunt mai mici, iar procedurile chirurgicale, precum angioplastia sau by-pass-ul, sunt mult mai dificile și uneori nu sunt de prea mare ajutor.
Diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare este mai dificilă deoarece simptomele caracteristice nu sunt prezente sau resimțite, ori sunt atipice.
Studiile recente asupra femeilor care au suferit un Infarct de miocard, au identificat drept simptome frecvent resimțite:
- dificultăți în respirație,
- oboseală neobișnuită,
- tulburari de somn.
Doar în 28% din cazuri s-a raportat discomfort toracic, sau așa numita durere în piept, care reprezintă indiciul principal în cazul bărbaților.
Testele uzuale de identificare a afecțiunilor cardiovasculare pentru femei sunt neconcludente în cele mai multe din cazuri. Testul ECG de efort, testul obișnuit pentru depistarea cardiopatiei ischemice, poate avea rezultate false pozitive. De multe ori sunt necesare investigații suplimentare precum ecocardiografia de stres, pentru a exclude sau a diagnostica bola cardiovasculară. Fiind mai costisitoare și mai dificil de obținut, acestea sunt evitate uneori, deși pot fi esențiale în diagnosticarea bolii coronariene.
Însă chiar dacă este pus diagnosticul de cardiopatie ischemică, dificultățile nu se opresc aici din cauza terapiei dificile necesare controlului simptomelor și riscurilor aferente.
De aceea, pentru a nu ajunge să experimentați tot ce am menționat mai sus, cel mai important este să „preveniți boala”.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash