
Ce este dificultatea la respirație?
Persoanele care acuză dificultatea la respirație sau lipsa de aer descriu simptomele în moduri diferite. Unii oameni spun că simt că nu pot respira adânc, sau că nu au suficient aer. Alți oameni pot simți că pieptul lor este strâns, sau trebuie să depună mai mult efort decât de obicei pentru a respira.
Termenul medical pentru dificultatea de respirație este „dispneea”.
Dificultatea la respirație se poate instala brusc, în cateva minute, sau progresiv, pe perioada a ore, zile, săptămâni sau luni.
Ce cauzează dificultatea de respirație?
Diferite afecțiuni medicale pot provoca dificultăți de respirație.
Cele mai frecvente cauze ale dificultății de respirație, care au debut brusc sunt:
- Probleme cardiace acute, cum ar fi un infarct de miocard, sau insuficiență cardiacă. Un atac de cord poate provoca de asemenea și dureri în piept, sau senzație de presiune pe torace. Insuficiența cardiacă se manifestă atunci când inima nu mai poate pompa volumul de sânge necesar organismului.
- Probleme pulmonare acute, cum ar fi astmul, infecțiile, sau cheagurile de sânge ajunse în plămâni. Aceste condiții pot determina și alte simptome. De exemplu, o infecție pulmonară cauzează de obicei febră și tuse. Un cheag de sânge ajuns la plămâni poate provoca pierderi ale stării de conștiență.
- O reacție alergică severă, numită „anafilaxie”. Aceasta poate provoca, de asemenea, măncărimi, umflături, sau erupții cutanate.
- Sarcina. Este normal ca femeile gravide să simtă dificultăți de respirație imediat după ce stau jos sau sunt active.
Cele mai frecvente cauze ale dificultății de respirație, care se întind pe o durată de la câteva săptămâni, la câteva luni, sunt:
- Probleme cardiace cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, sau o modificare a dimensiunii și formei inimii (numită cardiomiopatie)
- Probleme pulmonare, cum ar fi astmul, sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Ambele condiții pot face dificilă respirația. BPOC este, de obicei, cauzată de fumat.
- Excesul de greutate, sau lipsa condiției fizice
Ar trebui să vad un doctor dacă am dificultăți la respirație?
Da. Dacă aveți dificultăți de respirație trebuie să vă consultați medicul.
Uneori dificultățile de respirație înseamnă că starea dumneavoastră este gravă și că aveți nevoie de ajutor de urgență. Chemați o ambulanță dacă aveți:
- Dificultăți de respirație și credeți că aveți un atac de cord
- Dificultăți de respirație severe (sufocare când stați liniștit)
- O posibilă reacție alergică cu dificultăți de respirație
Voi fi testat?
Medicul vă va întreba despre simptomele dvs. și vă va face o evaluare completă. În funcție de ceea ce află medicul, acesta poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele teste:
- Teste de sânge
- O radiografie toracică
- O electrocardiogramă pentru a analiza activitatea electrică a inimii
- Un test de respirație pentru cuantificarea funcției pulmonare
În funcție de rezultatele dvs., este posibil să aveți nevoie și de mai multe teste.
Cum se tratează dificultatea de respirație?
Dificultatea de respirație este tratată în moduri diferite, în funcție de cauză. Odată ce medicul identifică cauza simptomelor, aceasta vă va prezenta diferitele tratamente posibile.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Javier Matheu on Unsplash