
Insuficiența cardiacă este o boală care afectează funcția de pompare a inimii. Mușchiul inimii fiind foarte slăbit, sau rigid, nu mai este antrenat astfel încât să încarce camerele inimii cu sânge și să îl scoată afară. Astfel, rezultă o mișcare redusă de sânge oxigenat de la inimă spre țesuturile corpului. Inima nemaifiind capabilă să pompeze corect, se acumulează lichid în plămâni, abdomen și picioare. Lichidul din plămâni cauzează dificultățile de respirație asociate cu insuficiența cardiacă.
Cauzele sunt multiple precum: arteroscleroza (blocarea arterelor), infarct miocardic, tensiune arterială crescută, cauze genetice precum valve defecte, boli cronice precum diabet, lupus, ritm cardiac anormal, disfuncții tiroidiene, obezitate, sedentarism, infecții sau virusuri, consum excesiv de alcool sau droguri.
Planul de alimentație pentru un pacient cu insuficiență cardiacă trebuie să respecte câteva principii de bază: limitarea sodiului la 2 g de sare pe zi, cât mai puține grăsimi saturate și trans, așa numitele grăsimi nesănătoase sau rele, tinzând spre eliminearea completă a lor și orientarea către o dietă bagată în legume, fructe, cereale și surse de proteine slabe în grăsimi.
Simptomele includ: așa numita respirație tăiată, sau lipsa de aer, atunci când fie practicați diverse activități, fie pur și simplu stați culcat, oboseală, umflarea picioarelor și a gleznelor, puls accelerat sau neregulat, tuse, retenție de lichide.
Sfaturi pentru a reduce simtomele insuficienței cardiace:
- Limitați aportul de sare la maximum 2 g de sare. În unele cazuri se recomandă și limitarea lichidelor la 2l pe zi.
- Monitorizați-vă greutatea, iar în cazul în care luați mai mult de 2kg în 1-3 zile, să contactați medicul cardiolog.
- Urmați o alimentație sănătoasă pentru inima dumneavoastră. Mai puține alimente procesate, chiar dacă sunt slabe în grăsimi și bogate în fibre.
- În cazul în care sunteți supraponderal, încercați să vă reduceți greutatea corporală spre a a ajunge în limite normale.
- Fiți activ în fiecare zi, măcar 30 de min de activitate fizicaă zilnică. Mersul pe jos face într-adevar piciorul frumos, iar în plus aduce beneficii și inimii dumneavoastră.
- De asemenea, este foarte important să limitați consumul de alcool și renuntați la fumat!
Știați că între produsele cele mai bogate în sodiu se enumera chips-urile, pizza, măslinele, murăturile, specialitațile din brânză sărată și mezelurile?
Dacă aveți acestă disfuncție a inimii, este extrem de important să citiți eticheta alimentelor pe care le achiziționați. Acest aspect nu este important numai dacă aveți o problemă acum. Puteți fi o persoana perfect sănătoasă astăzi, însă prin expunere la factori de risc și obiceiuri nefavorabile sănătății dumneavoastră, pentru ziua de mâine s-ar putea să nu mai fie validă afirmația.
Dacă începeți din acest moment să acordați atenție alimentației, să vă corectați obiceiurile alimentare și să fiți mai activ, vă veți proteja inima și nu veți ajunge să vă “familiarizați” cu limbajul medical de specialitate, spre bucuria dumneavoastră și a familiei dumneavoastră.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Jacek Dylag on Unsplash