
Răspunsul este DA, putem să reducem nivelul colesterolului rău. Colesterolul este influențat de dieta urmată. Evitând alimente precum cartofii prăjiți, carnea roșie, untul, brânza și alte produse bogate în grăsimi saturate, nivelul lui poate fi redus semnificativ.
Dietele alimentare nu sunt standardizate pentru a fi aplicabile tuturor, dar regulile generale ale unei diete sănătoase includ consumul de:
- Fructe, legume și cereale integrale precum grâu, ovăz și orz
- Fasole, mazăre, năut, linte și alte produse similare
- Nuci, migdale, arahide
- Lapte și produse lactate
- Pește
Pentru a avea o dietă sănătoasă este important să evitați zahărul, dulciurile și cerealele procesate (precum cele din pâinea albă, orezul alb, cele mai multe paste și gustări ambalate).
Ce știm despre ouă. Ouăle sunt bune, dar nu trebuie mâncate în exces. Deși sunt multe mituri apărute în jurul lor, adevărul este că ouale constituie o sursă bună de proteine ce conțin într-adevăr multe grăsimi, însă nu cresc nivelul colesterolului în mod semnificativ.
Există alimente care scad colesterolul?
Există unele alimente care par să îl reducă, însă oamenii de știință nu s-au pronunțat clar în acest sens. Mai jos regăsiți câteva alimente care se studiază:
- Alimente bogate în omega 3: peștele gras, uleiul de măsline și de rapiță. Acestea par să crească nivelul de colesterol bun și ar putea reduce anumite tipuri de colesterol rău. Mai important de atât este faptul că persoanele care consumă astfel de alimente au o probabilitate mai mică de a dezvolta boli de inimă, decât cele care mănâncă mai puține dintre acestea.
- Fisticul sau nucile pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și al riscului de a suferi un atac de inimă.
- Alimente bogate în fibre: fructele, legumele, fasolea și ovăzul par să reducă colesterolul și sunt în general benefice sănătății. Unii doctori recomandă chiar și suplimentele de fibre.
Ce știm despre suplimentele alimentare special create pentru reducerea colesterolului?
Există sub multe forme, de la pastile, băuturi, până la margarine sau iaurturi, având în componența lor extracte din plante numite steroli sau stanoli. Acestea pot reduce colesterolul, însă nu este foarte clar dacă reduc riscul de a face infarct, iar mai mult decât atât, studiile făcute pe animale arată că acestea pot cauza alte probleme de sănătate. Cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe studii pentru a se demonstra siguranța produselor cu adaos de steroli sau stanoli.
Dacă decideți să luați suplimente, trebuie să aveți în vedere că autoritățile nu le reglementează foarte bine, iar ce citiți pe etichetă poate să nu existe în interior.
Prin urmare fiți foarte atenți cu acestea și aveți grijă ce alegeți, și astfel putem să reducem nivelul colesterolului rău.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by Caroline Attwood on Unsplash