
În ultima vreme tot mai mulți pacienți se prezintă la camera de gardă acuzând palpitații. De aceea, m-am gândit să vă prezint pe scurt factorii care conduc la apariția acestora, cât și modul în care ar trebui să gestionați situația, când palpitațiile apar. Pentru mulți, resimțirea palpitațiilor declansează îngrijorare și panică, însă din fericire trebuie să știți că de cele mai multe ori ele nu sunt grave, dispărând prin reglarea unor elemente simple legate de stilul de viață.
Palpitațiile sunt simptome resimțite sub diferite forme, uneori ca și când inima ar bate mai puternic, alteori cu serii de bătăi prea rapide, sau ritmul poate deveni neregulat, chiar cu întreruperi.
Printre cauzele palpitațiilor fără un substrat cardiac se enumeră:
- Emoțiile puternice, precum anxietatea, frica, sau stresul. Palpitațiile se resimt în timpul atacurilor de panică.
- Activitate fizică excesivă.
- Cofeină, nicotină, alcool sau droguri.
- Dereglarea glandei tiroidie, nivelul scăzut de zahăr în sânge, tensiunea arterială prea scăzută, febră sau deshidratare.
- Modificări hormonale, pe perioada menstruației sau sarcinii, putând semnaliza o posibilă anemie.
- Medicamente, printre care se regăsesc pastilele de slăbit, decongestionante, inhalatoare pentru astm.
- Anumite suplimente alimentare pe bază de plante.
- Nivel anormal de electroliți (potasiu, magneziu).
Unele persoane resimt palpitații chiar și după o masă mai greoaie, bogată în carbohidrați, zahăr sau grăsimi. Uneori, alimentele cu un nivel înalt de glutamat monosodiu, nitrați sau sodiu pot cauza palpitații. Dacă simțiți palpitații după ce mâncați anumite alimente, problema poate consta într-o sensibilitate la ele. Astfel evitarea lor poate fi soluția.
Palpitațiile, pot fi însă și semnele unor probleme cu inima.
Problemele cardiace asociate frecvent cu palpitațiile sunt reprezentate de un areal foarte larg de posibile afecțiuni, printre care cele mai frecvente sunt cele care produc modificări de structură și de formă a inimii, apărute prin persistența hipertensiunii arteriale, instalarea bolii coronariane (infarct miocardic, angină pectorală) sau a insuficienței cardiace.
Evaluarea medicală a palpitațiilor este foarte importantă, mai ales dacă asociat cu aceste simptome, aveți stări de leșin, pierderi de conștiență sau episoade de durere precordială.
Medicul cardiolog vă va face o evaluare clinică, urmată în funcție de fiecare caz, de analize de sânge sau investigații complementare precum:
- Elecrocardiogramă (ECG), care poate fi facută fie în repaus, fie în timpul efortului fizic, numită ECG de stres. Aceasta înregistrează semnalele electrice venite de la inimă și poate detecta anormalitățile de la nivelul ritmului cardiac.
- Monitorizarea continuă a ritmului cardiac pe 24-72 de ore prin Holter ECG.
- Ecocardiografia, examinare prin ultrasunete a inimii. Oferă informații detaliate despre structura și funcția inimii.
- Radiografie toracică.
Acestea vor conduce la stabilirea cauzei și la alegerea tratamentului necesar.
Dacă nu se depistează un substrat cardiac, atunci tratamentul va consta în evitarea factorilor declanșatori și corectarea stilului de viață. Dacă modificările efectuate la nivelul stilului de viață nu produc o îmbunătățire sau nu elimină palpitațiile, medicul cardiolog vă poate prescrie și anumite medicamente.
În cazurile palpitațiilor cauzate o suferință cardiacă, în funcție de etiologia și severitatea acesteia, tratamentul poate varia de la medicație până la implantare de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare.
Sper că nu v-am speriat prea tare. Însă dacă v-am trezit un sentiment de îngrijorare, primul pas ar fi să dați mai multa atenție unui stil de viață sănătos.
Dacă nu știți cum să trăiți sănătos, citiți celelalte articole și veți afla!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Jernej Furman, www.focusonmore.com, CC BY 2.0