
Astăzi vă voi vorbi pe scurt despre rolul diureticelor în controlul cantității de apă din organismul nostru și despre cum putem să pierdem potasiul fără să ne dăm seama.
Apa este înmagazinată în celulele din corp, în spațiul dintre celule și în compoziția sângelui (sub denumirea de ser). Un echilibru între aceste trei compartimente este critic pentru sănătate.
Aceasta este pierdută din organism prin anumite procese fiziologice, precum urinatul, evaporarea prin piele și plămâni, sau prin tractul digestiv, mai ales când suferiți de episoade diaree sau vărsătură.
Diureticele reprezintă o clasa de medicamente folosite în mod normal pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și controlul lichidelor din organism. În cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, acestea solicită rinichii să excrete o cantitate mai mare de apa, sub formă de urina. Pe lângă utilizarea în scopuri medicale, unele persoane ajung să le utilizeze și din motive pur estetice.
Folosirea în exces a diureticelor, mai ales dacă nu sunt însoțite de o hidratare corespunzătoare, cauzează deshidratare la unele persoane. Trebuie acordată o atenție mărită aportului de apă, ca răspuns la setea resimțită în urma uzului de diuretice. Aceasta deoarece, elecroliții, cum ar fi sodiul, potasiul și magneziul, sunt pierduți împreună cu apa eliminată de diuretice.
Electoliții, cunoscuți mai bine sub numele de săruri, sunt componente esențiale în funcționarea tuturor celulelor din corp. Cel mai frecvent întalniți elecroliți din organism sunt sodiul, potasiul, magneziul, clorul, fosforul și bicarbonatul. Fiecare joacă un rol important, dar diferit. Pentru a menține un echilibru între intrările și ieșirile de elemente din organism, rinichii filtrează elecroliții din sânge și îi elimină în urina, în fucție de cum este nevoie.
Cea mai frecventă problemă întâlnită la diuretice este reducerea potasiului din organism. Un nivel prea scăzut de potasiu este cunoscut sub numele de hipopotasemie.
Hipopotasemia ușoară sau medie este caracterizată de multe ori prin:
- slăbiciune musculară,
- crampe
- oboseală
- constipație
În cazuri de pierdere severă a potasiului din sânge se poate ajunge la aritmii, adică tulburări de ritm la nivelul inimii, sau chiar paralizie.
Creșterea aportului de potasiu se poate face foarte simplu, prin modificarea ușoară a dietei, ca de exemplu prin consumul de banane, sau prin administrarea de suplimente. De asemenea, puteți lua în considerare medicamentele diuretice care nu elimină potasiul.
Dacă v-ați întâlnit cu aceste simptome, vă recomand să contactați medicul care v-a prescris diureticul, pentru a stabili dacă aveți sau nu hipopotasemie. Un simplu examen de sânge, vă v-a spune dacă nivelul de potasiu este prea mic sau nu, putându-vă determina să vă orientați spre utilizarea unui alt diuretic sau spre ajustarea dozei actuale și de asemenea ajustarea consumui de apa.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash